Obchod s drogami v Marseille znepríjemňuje život miestnej univerzite. Z bezpečnostných dôvodov zatvára jednu z budov

ta3, TASR
4.10.2023 19:48

Univerzita v Marseille (Université d'Aix-Marseille) dočasne zatvorí jednu zo svojich budov. Dôvodom je zhoršenie bezpečnostnej situácie v tejto časti mesta vyvolané rastúcou drogovou kriminalitou, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na denník Libération.

F56shFwXkAAbGVb.jpg
X/Comité français d'histoire de l'art

Dištančné vzdelávanie

„Chceme tu zostať, no iba v prípade dobrých pracovných podmienok, medzi ktoré patrí aj bezpečnosť našich vyučujúcich a študentov,“ vyhlásil dekan univerzity Bruno Decreuse.

Okolo 1 500 študentov, ktorých sa uzatvorenie budovy týka, sa bude od 6. do 13. októbra vzdelávať dištančne.

Berton vyzval políciu a mestskú samosprávu, aby urýchlene podnikli kroky na zaistenie bezpečnosti nielen zamestnancov a študentov univerzity, ale aj celej oblasti.

Polícia priznáva, že situácia v štvrti Colbert, kde sa budova nachádza, sa zhoršila aj napriek opatreniam, podnikaným v spolupráci s miestnou samosprávou od začiatku akademického roka a vyžaduje si každodenné zásahy.

Bez úspechu

„V oblasti sa stále viac obchoduje s drogami,“ povedal zamestnanec univerzity, ktorý si neželal uviesť svoje meno. „Priekupníci hlasno ponúkajú svoj tovar, je to ako na rybom trhu,“ povedal. Aj v minulosti sa tam obchodovalo s drogami, ale bolo to „diskrétnejšie“, povedal jeden z jeho kolegov.

Pašovanie drog a konflikty medzi gangmi sužujú Marseille roky. Tento rok si násilnosti vyžiadali už 44 obetí, 110 osôb utrpelo zranenia.

Úrady sa situáciu snažia zvládnuť nasadením viac policajtov, zatiaľ však iba s minimálnym úspechom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok