NAKA zasahovala vo viacerých firmách v Bratislave. Obsadila aj Kollárovo Fun rádio

ta3/Denis Dufala/Soňa Búranová/TASR
4.10.2023 09:17 , Aktualizované: 4.10.2023 14:20

Národná kriminálna agentúra (NAKA) podľa informácií ta3 od rána zasahovala vo Fun rádiu na Leškovej ulici v Bratislave. Elitní policajti obsadili zhruba desiatku firiem v hlavnom meste. Zásah viedli v spoločnostiach Prvá stavebná sporiteľňa, Media Print Kappa, Sayrus, Slovclean či Bob Group.

Rozsiahla akcia

Zásah sa má podľa našich informácií týkať firiem predsedu parlamentu a Sme rodina Borisa Kollára a jeho spolustraníka Martina Borguľu, ktorého brat Michal vlastní firmu Slovclean.

Zaisťovacie úkony

Polícia na sociálnej sieti informovala o rozsiahlej akcii Targety, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou pokrýva dnešné zásahy kriminalistov po celom Slovensku. Ide o rozsiahlu ekonomickú trestnú činnosť. "Podľa zistení polície mala byť páchaná v rokoch 2011 až 2021 so škodou na DPH vo výške približne 7 500 000 eur," píše polícia. Vykonávajú procesné zaisťovacie úkony.

Reakcia rádia

K zásahu NAKA na Leškovej sa vyjadrilo aj Fun rádio. Informovalo, že policajtom predložilo všetko, o čo požiadali.

"Nie sme si vedomí, žeby sme nejakým spôsobom porušili zákon. Sme slobodné a nezávislé médium a pánom veríme, že všetko prebehne v súlade so zákonmi a v nevyhnutnej miere," uviedlo na sociálnej sieti Facebook.

Akcia na mediálnych magnátov

V prípade Kollárovho Fun Rádia sa môže zásah týkať aj štedrých zmlúv so štátom. Akcia sa má zamerať aj na spoločnosť Mediaprint - Kapa Pressegrosso.

K akcii NAKA povedal Boris Kollár: "To, čo sme dneska zažili, bol jeden smiešny policajný cirkus." Dodal tiež že dokumenty, ktoré si kriminalisti odniesli, sú už dlhšie na NAKA. "Odniesli si to, čo už majú," dodal s tým, že podľa neho "pravá ruka nevie, čo robí ľavá". Nepovedal však, čoho sa faktúry a iné dokumenty týkali.

Aj bezpečnostné služby

Spoločnosť Sayrus mali do roku 2022 (pozn. red keď mala aj zaniknúť) pod palcom Michal Haluška, predtým Jana Babicová. Bezpečnostnej spoločnosti Flongo (predtým B.O.B.) je konečným užívateľom výhod Daniel Černuška. Prvú stavebnú sporiteľňu vlastní Rakúšan Redouane Sedrati, Čech Jiří Plíšek a Nemec Jochen Maier.

Čistenie čističov

NAKA zasahuje aj v spoločnosti Slovclean – patrí Michalovi Borguľovi (pozn. red. brat Martina Borguľu). Firma sa má zaoberať čistením budov a za posledný rok bola v zisku vyše pol milióna eur. Len za posledný rok uzavrel Slovclean zmluvy so štátom, ako napríklad s Národným onkologickým ústavom, alebo Národným ústavom detských chorôb v hodnote viac ako 12 miliónov eur. Týkať sa mali upratovacích a iných služieb.

Nástupcom Akzent Media je Akzent BigBoard, ktorej výhody poberá Richard Flimel.

Sayrus tiež získal nenávratný finančný príspevok od implementačnej agentúry rezortu práce v hodnote zhruba 200-tisíc eur. Projekt sa mal týkať podpory pracovných miest. Dohoda bola uzavretá, keď bol na čele ministerstva práce Milan Krajniak (Sme rodina). Dohodu však uzatváral generálny riaditeľ agentúry Andrej Svitáč. Na druhej strane dohody stál za Sayrus Michal Haluška.

Ďalej sa zásahy majú týkať aj spoločností Global Solutions SK (vlastník: Čech Tomáš Půrok), Peber (vlastník: Roman Sláma. Firma sa predala O.K. Shootingu, ktorý vlastní Martin Černák).

Podľa informácií denníka Pravda by malo ísť o pokračovanie akcie VATA. Tá sa podľa denníka týkala jedného z IT projektov, ktorý sa realizoval v utajenom režime. Bolo naň dokopy vynaložených 52 miliónov eur s DPH.

Pozrite si, ako NAKA prišla do Fun rádia:

Zásah v Slovcleane:

Pozrite si, ako NAKA opúšťa Fun rádio:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok