Rusko žiada pre rebelujúcu novinárku Ovsjannikovovú trest vo výške takmer desiatich rokov. Rozhodnúť chcú v jej neprítomnosti

ta3, čtk
3.10.2023 20:54

Ruská prokuratúra žiada, aby bývalá novinárka štátnej televízie Marina Ovsjannikovová dostala trest vo výške deviatich a pol roka odňatia slobody. Ovsjannikovová, ktorá v súčasnosti žije v zahraničí, sa vlani preslávila svojim protestom proti ruskej invázii na Ukrajinu v živom televíznom vysielaní.

F7iOvR_bcAAPdw_.jpg
X/Jewish Community

Kontroverzný zákon

Podľa serveru Mediazona prokuratúra chce Ovsjannikovovú poslať v neprítomnosti pred súd pre šírenie klamlivých správ, čo je termín, ktorý sa vzťahuje na akékoľvek informácie o ruskej vojne proti Ukrajine, ktoré sú v rozpore s naratívom presadzovaným Kremľom.

Ovsjannikovovej, ktorá vlani v marci vtrhla počas vysielania do televízneho štúdia s transparentom s nápisom „Zastavte vojnu“ a „klamú vám“, sa neskôr podarilo dostať sa s dcérou z domáceho väzenia a utiecť do neurčenej európskej krajiny.

Svoju prvú protestnú akciu vykonala vlani v marci. Obžaloba z šírenia klamlivých správ sa týka protestu z vlaňajšieho júla, kedy stála na nábreží oproti Kremľu s transparentom, na ktorom ruského prezidenta Vladimíra Putina označila za vraha a jeho vojakov za fašistov, píše agentúra Reuters.

Rusko zákony proti diskreditácii armády alebo proti zámernému šíreniu klamlivých informácií o nej prijalo začiatkom minulého marca, len niekoľko dní po vpáde do susednej krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok