Aktualizujeme Zahraničie

Zadržali bývalých prezidentov Náhorného Karabachu. Urobili tak azerbajdžanské orgány

ta3, TASR
3.10.2023 20:09 , Aktualizované: 3.10.2023 20:49

Azerbajdžanské orgány zadržali štyroch bývalých lídrov Náhorného Karabachu a previezli ich do Baku. Informuje o tom agentúra Reuters, odvolávajúca sa na azerbajdžanskú štátnu tlačovú agentúru APA.

Azerbaijan_Armenia713666.jpg
TASR/AP

Ďalší sú v bezpečí

Príslušníkmi azerbajdžanskej služby štátnej bezpečnosti boli zadržaní traja bývalí prezidenti samozvanej republiky Náhorný Karabach: Arkadij Gukasjan, Bako Saakjan a Arajik Haruťunjan, ako aj bývalý predseda parlamentu David Išchanjan.

Po zadržaní ich previezli do Baku, kde sa podrobia vypočúvaniu v súvislosti s podozreniami, ktoré boli v Azerbajdžane voči nim vznesené.

Naopak, iným trom bývalým vodcom karabašských Arménov sa podarilo v utorok dostať na územie Arménska bezpečne a bez problémov.

Ide o bývalého štátneho ministra Artura Aruťunjana, exministra vnútra Karena Sarkisjana a bývalého šéfa karabašskej bezpečnostnej služby Ararata Melkunjana. S odvolaním sa na vyjadrenie jedného z trojice lídrov o tom informovala arménska štátna tlačová agentúra Armenpress.

Minulý týždeň bol pri pokuse dostať sa z Karabachu do Arménska zadržaný aj karabašský expremiér Ruben Vardanjan. V rukách azerbajdžanských orgánov je aj bývalý veliteľ separatistickej armády v Náhornom Karabachu Levon Mnacakanjan a exminister zahraničných vecí David Babajan.

Pozadie konfliktu

Karabach je medzinárodne vnímaný ako súčasť Azerbajdžanu, ale od 90. rokov - po rozpade Sovietskeho zväzu - bol riadený ako separatistický etnicky arménsky štát.

Azerbajdžan prevzal kontrolu nad Karabachom 20. septembra - po bleskovej vojenskej operácii, pričom avizoval, že bude stíhať „zločinecké“ separatistické vedenie.

V reakcii na to a v obave o svoju bezpečnosť následne do Arménska ušla drvivá väčšina arménskych obyvateľov Karabachu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok