Fico začal rokovania o budúcej koalícii a vláde. Reálne vidí len dve koalície

ta3/Patrik Mindžák
3.10.2023 16:01 , Aktualizované: 3.10.2023 16:41

Predseda strany Smer-SSD Robert Fico vo videu na sociálnej sieti avizoval, že od prezidentky dostal poverenie zostaviť vládu. Uviedol, že rokovania s ostatnými stranami, ktoré sa dostali do parlamentu, začínajú. Taktiež od úradníckej vlády očakáva, že začne čo najskôr riešiť situáciu s migrantmi.

Robert Fico
TASR/Martin Baumann

Súčinnosť s úradníckou vládou

„Sme v období vyjednávania, ktoré vyžaduje striedmosť vo verejných vyjadreniach. Môžem však potvdiť, že rokovania s preferovanými koaličnými partnermi sa rozbehli,“ priblížil Fico s tým, že je rád, že nenarazil na zásadne programové rozdiely.

Pre RTVS povedal, že reálne vidí len dve koalície. "Sú iba dva varianty, a to variant Smer, Hlas, SNS alebo variant PS, Hlas, KDH a SaS. Iné varianty sa vôbec nečrtajú, poznáte vyjadrenia KDH. Určite sa budeme snažiť rokovať aj s nimi, s pánom Majerským sa určite stretnem, ak prijme moje pozvanie,“ uviedol bývalý trojnásobný premiér pre Slovenskú televíziu.

Najskôr chce vyriešiť obsah vládneho programu, až potom personálne otázky.

Vo videu spomenul, že o súčinnosť požiadal dosluhujúceho premiéra Ľudovíta Ódora. Týka sa to poskytnutia informácií o vývoji verejných financií.

Rýchla reakcia vlády

Ozrejmil, že už v stredu 4. októbra sa stretnú s ministrom financií Michalom Horváthom. „Základom akéhokoľvek programu vlády musia byť presné údaje a kvalifikované odhady.“

Od úradníckej vlády očakáva, že na stredajšom rokovaní promptne zareaguje na prijaté opatrenia na hraniciach s Českom a Poľskom, ktoré prijali tamojšie orgány. "Mali by obnoviť aj kontroly na hraniciach s Maďarskom," dodal Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok