Nezákonný nákup a držba zbraní. Bidenov syn sa postavil pred súd, obvinenia odmietol

3.10.2023 12:38 , Aktualizované: 3.10.2023 18:54

Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, na súde odmietol vinu po tom, čo bol obžalovaný z troch zločinov spojených s nákupom a držaním strelnej zbrane v roku 2018. Jeho právnik zároveň avizoval žiadosť o zmetenie prípadu zo stola na základe americkej ústavy. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej vec smeruje k hlavnému pojednávaniu na pozadí predvolebnej kampane, v ktorej sa bude Biden starší usilovať o znovuzvolenie prezidentom.

Viacero obvinení

Biden junior bol obžalovaný po tom, čo sa v lete nečakane rozpadla dohoda s prokurátormi o ukončení stíhania v zbraňovej kauze a o vine a treste v prípade neskorého zaplatenia daní.

Na základe tejto dohody by sa Biden vyhol väzeniu, plán však stroskotal po súdnom vypočutí, od ktorého sa čakalo jeho schválenie. Daňová vetva prípadu stále zostáva otvorená, pričom podľa amerických médií by aj v tejto súvislosti mohol nedávno menovaný osobitný vyšetrovateľ vzniesť obžalobu.

Aktuálne čelí prezidentov syn obvineniam, že v roku 2018 v dotazníku zatajil užívanie drog, aby si mohol zaobstarať revolver. Je tiež podozrivý, že bral drogy v čase, keď zbraň vlastnil. Podľa vyšetrovateľov zbraň Colt Cobra mal 11 dní, počas ktorých si „pravidelne“ kupoval kokaín.

Obvinený priznáva, že bol v danej dobe na omamnej látke závislý, jeho právnici ale porušenie zákona odmietajú. Bidenov zástupca Abbe Lowell na súde v štáte Delaware uviedol, že chce požiadať o zamietnutie obžaloby, ktorú považuje za protiústavnú.

Naruší to kampaň jeho otca?

AP podotýka, že obžaloby tohto druhu sú vzácne. Istý federálny súd navyše nedávno rozhodol, že zákaz držať strelné zbrane pre osoby užívajúce drogy je v rozpore s aktuálnym výkladom americkej ústavy.

Spochybnil tak zákon, na ktorý odkazuje aj obžaloba Bidena, pre súdy mimo jurisdikcie daného odvolacieho súdu, teda aj ten v Delaware, však verdikt nie je záväzný.

Proces s Hunterom Bidenom by mohol vniesť ďalší bezprecedentný právny rozmer do kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2024, v ktorých sa súčasný prezident pravdepodobne stretne s niekoľkonásobne obžalovaným exprezidentom Donaldom Trumpom.

Dlhotrvajúce kauzy okolo prezidentovho syna pritom zahŕňajú mnoho úrovní, od etických otázok ohľadom jeho podnikania, cez trestné vyšetrovanie až po divoké špekulácie o jeho zapojení do korupčných aktivít.

Republikánski politici tieto teórie spájajú aj s hlavou štátu, ktorá je lídrom Demokratickej strany, pre takéto obvinenia však nepredkladajú dôkazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok