Sú len mäso. Rusko nasadzuje prápory plné trestancov a rebelujúcich vojakov, pripomínajú časy Stalina a nacistického Nemecka

ta3/Samuel Drozda
3.10.2023 15:13

Opití regrúti, neposlušní vojaci, odsúdení. Títo ľudia patria medzi stovky vojenských a civilných delikventov, ktorí boli tento rok vtlačení do ruských trestných jednotiek známych ako oddiely "Storm-Z" a poslaní na front na Ukrajine. Agentúra Reuters sa spojila s trinástimi ľuďmi, ktorí majú o týchto oddieloch vedomosti, piati z nich boli dokonca vojaci jednotiek tohto typu.

aaaa.png
Twitter.com/Iris_i_Life

Tí menejcenní

Len zopár z nich sa dožije toho, aby povedali svoj príbeh. "Búrkoví bojovníci (Storm-Z), tí sú len mäso," povedal jeden radový vojak z armádnej jednotky č. 40318, ktorý bol v máji a júni nasadený pri ostro bojujúcom meste Bachmut na východe Ukrajiny, píše agentúra Reuters.

Storm-Z je neoficiálny termín používaný ruskými jednotkami, ktorý spája výraz pre útočné jednotky s písmenom Z, ktoré armáda prijala ako symbol svojej invázie na Ukrajinu.

Radový vojak pokračoval, že na bojisku poskytol lekárske ošetrenie skupine šiestich alebo siedmich zranených bojovníkov Storm-Z napriek rozkazu veliteľa, ktorého meno nepoznal, aby mužov opustil.

Povedal, že nevie, prečo veliteľ vydal tento rozkaz, ale tvrdí, že je to typický príklad toho, že dôstojníci považovali bojovníkov Storm-Z za menejcenných než bežných vojakov.

Ruské štátom kontrolované médiá informovali, že oddiely Storm-Z existujú. Zúčastnili sa intenzívnych bojov a niektorí ich členovia dostali medaily za statočnosť, ale nezverejnili, ako sa formujú a aké majú straty.

15 zo 120

Podľa rozhovorov agentúry s ľuďmi, ktorí identifikovali najmenej päť tímov Storm-Z bojujúcich na východe a juhu s cieľom odraziť ukrajinskú protiofenzívu, boli tieto trestné oddiely zvyčajne vysielané do najnebezpečnejších častí frontu, kde často utrpeli veľké straty. Každý takýto oddiel má približne 100-150 príslušníkov a sú začlenené do jednotiek pravidelnej armády. Jeden z bojovníkov, ktorého odsúdili za krádež, a ktorý bol naverbovaný z väzenia, povedal, že všetci okrem 15 zo 120 mužov jeho jednotky zaradenej do 237. pluku boli zabití alebo zranení v júnových bojoch pri Bachmute.

Tieto oddiely tiež spájajú odsúdených, ktorí sa dobrovoľne hlásia do boja výmenou za milosť, s bežnými vojakmi potrestanými za disciplinárne priestupky, uviedli ľudia v rozhovoroch.

Podľa nezávislej organizácie Conflict Intelligence Team, ktorá sleduje vojnu, sú oddiely Storm-Z pre ruské ministerstvo obrany užitočné, pretože ich možno nasadiť ako nepotrebnú pechotu. "Búrkoví bojovníci sú práve posielaní do najnebezpečnejších častí frontu, do obrany aj do útoku," potvrdila organizácia.

Drogy, alkohol a neposlušnosť

Hoci jadro trestných oddielov tvoria odsúdení, niektorí radoví vojaci do nich boli zaradení za trest pre porušenie disciplíny, povedali dvaja vojaci, ktorí tvrdia, že takto boli preložení členovia ich jednotiek. To isté tvrdil aj bojovník Storm-Z menom Igor, odsúdený za pokus o vraždu. Dvaja vojaci vrátane toho z jednotky č. 40318 uviedli, že dôstojníci posielali vojakov do Storm-Z za to, že boli v službe opití, užívali drogy a odmietali plniť rozkazy.

Podľa ruských právnych predpisov o vojenskej disciplíne môže byť vojak preložený do trestnej jednotky len vtedy, ak ho odsúdil vojenský súd. Agentúra upozornila, že Ženevský dohovor sa nevzťahuje na vojakov potrestaných vlastnou stranou.

Trest za neposlušnosť je návod na rebéliu

Jedna skupina asi 20 bojovníkov Storm-Z v Záporoží, ktorí boli súčasťou jednotky číslo 22179, sa rozhodla, že už má dosť zlého zaobchádzania. Odmietla rozkaz vrátiť sa na front a 28. júna nahrala video, v ktorom sa sťažuje.

"Na fronte, kde sme boli, sme nedostávali dodávky munície. Nedostávali sme vodu ani jedlo. Zranených neodvážali: ešte teraz mŕtvi hnijú," povedal vo videu bojovník.

"Dostali sme strašné rozkazy, ktoré sa ani neoplatí plniť," pokračoval. "Odmietame pokračovať v plnení bojových úloh," dodal.

Po zverejnení videozáznamu príslušníci vojenskej polície zbili oddiel za ich vzburu, potvrdili príbuzní dvoch indentifikovaných členov jednotky. Odvtedy agentúre bojovníci povedali, že podmienky sa zlepšili, ale nevedia, kedy budú môcť muži odísť z armády.

Video bojovníkov z frontu nájdete nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok