Ukrajina a Rusko si vymieňajú údery. Moskva vyslala drony, Kyjev použil kazetovú muníciu

3.10.2023 07:58

Podľa miestneho guvernéra bolo v noci poškodených niekoľko domov v dedine v ruskej Brianskej oblasti po ostreľovaní ukrajinskými silami, ktoré použili kazetovú muníciu. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá dodala, že tieto informácie sa nedajú spoľahlivo overiť. Ruské jednotky dnes pokračovali v ostreľovaní ukrajinských cieľov bezpilotnými lietadlami a ukrajinská armáda uviedla, že zostrelila 29 z 31 bezpilotných lietadiel a zničila aj jednu riadenú strelu.

Ukrajina
TASR/AP

Gubernátor Brjanskej oblasti Oleksandr Bogomaz v utorok na Telegrame napísal, že ukrajinská armáda bombardovala ruskú dedinu Klimovo. Podľa predbežných informácií nebol pri incidente nikto zranený. Agentúra Reuters uviedla, že gubernátor k svojej informácii nepripojil žiadnu fotografiu, ktorá by dokazovala bombardovanie Klimova. Ukrajina sa k tomu nevyjadrila.

Ukrajina tento rok dostala kazetovú muníciu od Spojených štátov, čo Moskva kritizovala, hoci sama muníciu vlastní a používa. Kazetová munícia v určitej fáze letu exploduje a rozpadne sa na menšie nálože, ktoré sa rozptýlia na väčšom území. Nevybuchnutá munícia môže ešte dlho potom predstavovať nebezpečenstvo pre civilistov. Dohovor podpísalo viac ako 120 krajín, ktoré sa v ňom zaviazali, že nebudú používať, vyrábať ani ďalej predávať kazetovú muníciu. Spojené štáty, Rusko a Ukrajina medzi týmito signatármi nie sú.

Podľa šéfa Dnepropetrovskej oblastnej správy Serhija Lysaka požiar v súkromnom podniku spôsobili trosky jedného z 13 dronov, ktoré dnes zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana pri meste Pavlohrad v Dnepropetrovskej oblasti. O obetiach na životoch nie sú žiadne správy, uviedla ruská verzia BBC. Nálety mali podľa ranného vyhlásenia južného velenia ukrajinských síl niekoľko vĺn a trvali viac ako tri hodiny.

Podľa informácií ukrajinského generálneho štábu z dnešného rána nedošlo za posledných 24 hodín na fronte k žiadnym významným zmenám. Podľa tejto správy ruské jednotky útočili v severnej časti frontu smerom na Lyman, južne od Bachmutu, v okolí Avdijivky a Maryinky v Doneckej oblasti a tiež na južnom fronte. Všade podľa generálneho štábu ukrajinská armáda útoky odrazila.

"Ukrajinské obranné sily pokračujú v útočnej operácii v smere na Melitopol. Pri útočných akciách v okolí Bachmutu spôsobujú okupačným silám straty na živej sile a technike, upevňujú pozície na obsadených líniách a vyčerpávajú nepriateľa," uviedol generálny štáb podobne ako v predchádzajúcich dňoch. Tvrdenia bojujúcich strán zvyčajne nie je možné okamžite overiť z nezávislých zdrojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok