Ďalšia podpora Ukrajiny nezávisí od Fica, zhodujú sa odborníci. Dôležité slovo bude mať aj Pellegrini

ta3, čtk
3.10.2023 05:45

Víťazstvo Roberta Fica, ktorý v kampani pred slovenskými parlamentnými voľbami presadzoval ukončenie vojenskej pomoci Kyjevu, ukazuje na zakrádajúcu nespokojnosť s vojnou na Ukrajine v regióne strednej Európy. Odborníci však neočakávajú zásadný zahraničnopolitický obrat Bratislavy. Vo svojej analýze výsledkov volieb na Slovensku to uviedla agentúra Reuters.

Robert Fico
TASR/Martin Baumann

Druhý Orbán?

Lídri v regióne poznamenanom niekdajšou nadvládou Sovietskeho zväzu rozdúchajú nacionalistické nálady v Maďarsku, na Slovensku a dokonca aj v tradične protirusky naladenom Poľsku, pričom podpora Ukrajiny sa stáva obeťou krátkodobých politických úkrokov za účelom zisku hlasov.

Ficovo víťazstvo vo voľbách na Slovensku vyvolalo obavy, že sa jeho nová vláda pripojí k Maďarsku, ktoré spochybňuje konsenzus Európskej únie ohľadom podpory Ukrajiny.

Pred voľbami sa Fico zaviazal ukončiť vojenské dodávky na Ukrajinu a usilovať sa o mierové rozhovory. To je prístup blízky tomu, aký razí maďarský premiér Viktor Orbán. Ukrajina a jej spojenci ho však odmietajú s tým, že by iba povzbudil Rusko k ďalšej agresii.

Analytici na Slovensku a v Poľsku však veľkú zmenu politiky voči Ukrajine nepredpokladajú.

Ficova vláda nič nezmení

Roger Hilton, vojenský expert v spoločnosti GLOBSEC, uviedol, že súčasné rozpory pramenia zo snahy o krátkodobé politické zisky, zatiaľ čo dlhodobý bezpečnostný záujem regiónu zostáva ukotvenie v NATO, pričom konflikt na Ukrajine je naďalej vnímaný ako existenčná hrozba pre región.

„Neverím, že nástup jednej vlády v stredovýchodnej Európe, ako je tá Ficova, bude katalyzátorom, ktorý povedie k zrúteniu podpory Ukrajiny v celom regióne,“ povedal.

V Poľsku, kde bola podpora Ukrajiny najsilnejšia, je vládnuci kabinet pod tlakom krajnej pravice, aby pred voľbami 15. októbra zaujal voči Ukrajine tvrdší postoj. K treniciam prispel spor s Ukrajinou ohľadom dodávok poľnohospodárskych produktov a predĺženie zákazu dovozu ukrajinského obilia zo strany Poľska, Maďarska a Slovenska minulý mesiac.

Pellegrini ako stena

Ako najpravdepodobnejšia sa javí koalícia Smer-SD s Hlasom-SD - v porovnaní s Ficom viacerými stredovou a proeurópskou stranou, ktorá sa od Smeru oddelila v roku 2020 - a malou nacionalistickou a proruskou Slovenskou národnou stranou.

Šéf bratislavskej vysokej školy slobodných umení BISLA Samuel Abraham uviedol, že prítomnosť Hlasu by mohla byť významným umierňujúcim faktorom, pokiaľ ide o Ficovu politiku voči Ukrajine.

Pellegrini podporil pokračovanie komerčných dodávok zbraní na Ukrajinu s tým, že je to dobré pre zamestnanosť. Tento postoj zopakoval aj po voľbách.

„Fico je dostatočne cynický a pragmatický a vie, že keby príliš tlačil na EÚ, keby chcel zrušiť sankcie voči Rusku, narazil by na stenu v podobe Pellegriniho,“ povedal Abraham.

„Pellegrini sa bude snažiť zachovať proeurópsku líniu, bude presadzovať proukrajinskú líniu. Je to jediný spôsob, ako sa legitimizovať v očiach svojich voličov, ktorí nechceli ísť s Ficom,“ dodal.

Zmení sa situácia v decembri?

Trojnásobný premiér Fico je skúsený politik, ktorý sa dobre orientuje v bruselskej politike. Je pravdepodobné, že bude postupovať obozretne, pokiaľ ide o podporu Ukrajiny alebo iné otázky v rámci EÚ, pretože Slovensko silne ťaží z rozvojových fondov bloku.

Jeho zrejmým spojencom je Orbán, ktorý mu tiež ako jeden z prvých pogratuloval k víťazstvu. Orbánova vláda odmietla posielať zbrane na Ukrajinu a postavila sa proti sankciám EÚ voči Rusku, aj keď ich nakoniec nikdy nezablokovala. Orbán využíval podporu Ukrajiny v Bruseli ako páku pri rokovaniach o iných otázkach.

Kľúčový okamih, ktorý preverí podporu Ukrajiny zo strany strednej Európy, môže nastať v decembri, kedy by sa EÚ mohla rozhodnúť pre začatie prístupových rozhovorov s Ukrajinou. To by si vyžadovalo jednomyseľnú podporu všetkých 27 krajín EÚ.

„Sme presvedčení, že je iluzórne zaoberať sa touto otázkou v čase, keď na Ukrajine prebieha ostrý vojenský konflikt,“ odpovedal Fico minulý týždeň agentúre Reuters na otázku, či podporuje členstvo Ukrajiny v EÚ a začatie vstupných rozhovorov v tomto roku. Fico však konkrétne nepovedal, že by bol proti začatiu rozhovorov.

Orbán vyhlásil, že predtým, než EÚ vôbec začne rozhovory o členstve s Ukrajinou, bude treba zodpovedať „veľmi zložité otázky“. Tiež však nepovedal priamo, že by Budapešť tento proces chcela zablokovať.

Slovensko na to nemá vplyv

Poľská vládnuca nacionalistická vláda, ktorá vedie v predvolebných prieskumoch, vyjadrila členstvo Ukrajiny v EÚ podporu, aj keď vzťahy s Kyjevom v poslednej dobe ochladli.

Akonáhle však poľské voľby skončia a politici zasadnú na rokovania v Bruseli, je pravdepodobné, že začnú Ukrajinu jednotne podporovať, uviedol Mujtaba Rahman, výkonný riaditeľ pre Európu v think-tanku Eurasia group.

„Nakoniec sa stane to, že sa Slovensko a Maďarsko pripoja k európskemu konsenzu, pretože mnoho otázok je v Európe prepojených,“ povedal Rahman.

„Najväčšou výzvou nie sú Slovensko alebo Maďarsko, ale volebný cyklus v USA a jeho vplyv na podporu Ukrajiny,“ dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok