Ficov podpredseda, Šimečkov šéf. Zala opísal oboch politikov, ktorí zvádzali boj o víťazstvo vo voľbách

ta3/Patrik Mindžák
2.10.2023 21:36

Boris Zala bol podpredsedom Roberta Fica a Michal Šimečka mu robil osem rokov poslaneckého asistenta. Oboch rozhodujúcich aktérov nasledujúcich dní preto zažil aj vo vypätých a stresujúcich situáciách. Ako ich zvládali, aké sú ich silné stránky a kto z nich môže mať v krátkej budúcnosti navrch? V relácii Téma dňa na to odpovedal práve Zala.

tema dna
ta3

Aký je Fico?

Priblížil, že sa mu s oboma spolupracovalo dobre. „Fico bol ako politik a šéf strany vždy kooperatívny. Zo svojej skúsenosti nemôžem potvrdiť reči, že bol autoritársky či mal diktátorské sklony,“ ozrejmil.

Líder Smeru sa vraj vo vnútri strany snažil o konsenzus. „Rád sa dohodol s ľuďmi predovšetkým z okresov a krajov,“ dodal.

Popri všetkom vraj Fico dokáže vidieť ich politické dopady a podľa toho jednať. „Svoje vystúpenia na verejnosti prispôsobuje tomu, čo považuje za politický cieľ, ktorý chce dosiahnuť,“ doplnil. Šimečka v tomto skúsenosti zatiaľ nemá, pretože vo výkonnej funkcie ešte nikdy nebol, zhodnotil Zala.

Fico bol do roku 2014 sociálnym demokratom, potom sa stal konzervatívcom. „Tento obrat som neakceptoval, preto som zo strany v roku 2016 odišiel," prezradil.

Ľavicový liberál

Šimečka bol Zalov analytik a pripravoval mu podklady v otázkach zahraničnej politiky. „Je to veľmi kvalifikovaný a priateľský človek," zhodnotil lídra progresívcov.

Stranu manažuje tak, že ju zachováva v jednote, priblížil Zala. „To ma príjemne prekvapilo,“ dodal. Považuje ho za „ľavého liberála“.

Pokrok je podľa neho jeden z parametrov ľavicového uvažovania. Za posledné mesiace, ale aj v europarlamente vraj Šimečka získal mnoho skúseností a upevnil si názory.

Kto by mal byť premiér?

Najlepším premiérom v tejto chvíli by bol Peter Pellegrini, ozrejmil Zala. „On má koncepciu spojiť Slovensko tak, aby tu nebola polarizácia založená na nenávisti, hneve a negatívnych rečiach," myslí si.

Odborník je presvedčený, že v prospech Slovenska by bola Šimečkova vláda perspektívnejšia a potiahla by nás tri kroky dopredu.

„Ficova vláda by zamrzla niekde v močiari starých problémov a konfliktov, nevybavených účtov či pomsty. Záťaž, ktorú Fico na chrbte nesie, by sa vrátila naspäť,“ zhodnotil Zala.

Z pohľadu stability prípadnej vládnej koalície je podľa neho najmenej stabilná tá so Smerom, Hlasom a SNS.

Úlohy budúcej vlády

Prioritou budúcej vlády by mal byť rozvoj infraštruktúry. „Sme zaostalejší ako mnohé ázijské krajiny, krajiny Latinskej Ameriky alebo vyspelé africké štáty," konštatoval.

Následne by mala vyrovnať rozdiely medzi krajmi, ale spôsobom, aby sa menej rozvinuté kraje vyrovnali tým rozvinutejším.

„Tie dve úlohy vidím ako kritické pre ďalší vývoj Slovenska, inak ostaneme zaostávať ešte výraznejšie,“ dodal Zala.

Celú reláciu Téma dňa s Borisom Zalom si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok