Na Zochovej zomrelo pred rokom päť ľudí. Zmenil sa pohľad Slovákov na alkohol za volantom?

ta3/Katarína Žgrlíková
2.10.2023 15:00

Od tragédie na Zochovej prešiel rok. Na zastávke vyhaslo päť mladých životov, obeťami boli študenti vysokých škôl. Vodič, ktorý je zodpovedný za ich smrť, bol pod vplyvom alkoholu a išiel takmer 140 kilometrov za hodinu. Dopravný analytik Jozef Drahovský a dopravný a klinický psychológ Karol Kleinmann mladší nám povedali viac o tom, ako tragédia ovplyvnila verejnosť.

Polícia SR žiada o pomoc svedkov nehody na Zochovej ulici
TASR/Alexandra Kubalová

Výnimočná tragédia

Prečo táto tragédia tak veľmi zarezonovala v správach? “Málokedy sa stane takáto tragická udalosť,“ povedal Karol Kleinmann mladší. Bola to výnimočne negatívna udalosť, pri ktorej zomrelo 5 mladých ľudí.

"Ľudí psychologicky priťahuje nevinnosť a náhodnosť, a to, že vy vlastne neviete predvídať tragédiu. Ľudia majú podvedome strach z takýchto udalostí, ktoré nemôžu nejak ovplyvniť. Toto je pre ľudí veľmi hrôzostrašné a priťahuje to pozornosť verejnosti," vysvetlil.

Silné pocity

“Vyčnieva to nielen preto, že pri nehode zomrelo päť mladých ľudí, ale aj tým, že zaúradoval alkohol za volantom,“ povedal Jozef Drahovský.

“Nehoda sa nestala na vozovke, ale na zástavke a takéto veci sa nestávajú často. Je to niečo naozaj mimoriadne,“ dodal. To, že sa to stalo pod vplyvom alkoholu a vodič bol k tomu ešte aj agresívny, verejnosť vnímala veľmi silno.

Podľa Kleinmanna sa verejnosť posúva morálne dopredu a odsudzuje alkohol za volantom čoraz viac. 

Verejnosť chce exemplárny trest

Dědeček si vypočul zatiaľ neprávoplatný 15-ročný trest. Generálny prokurátor vydal pokyn, aby sa krajský prokurátor odvolal, takže prípad ide na krajský súd 12. októbra, kde sa bude znovu rozhodovať o výške trestu.

Je trest primeraný? Kleinmann ako psychológ nechce hodnotiť, či je trest primeraný. Reakcia verejnosti bola silná a trest považujú za neprimeraný. Pri takýchto extrémnych prípadoch by mal byť trest exemplárny. 

“Spoločnosť by sa mala chrániť pred opakovaním takejto nešťastnej udalosti,“ povedal Drahovský.

Deje sa to často, málo sa o tom hovorí

Kleinmann doplnil, že ľudí by nemal zaujímať až tak trest, ako to, ako by sa mohol človek napraviť, aké aspekty viedli k takejto nehode. Pretože toto bolo výnimočné, ale takéto prípady sa dejú často a o tom sa nehovorí.

Priestorov na zlepšenie v spoločnosti je mnoho. Každý by mal začať od seba a premyslieť si svoj vzťah k alkoholu. "5,4 percenta Slovákov je závislých na alkohole," doplnil Kleinmann.

Viac sa dozviete vo videu nižšie:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok