Pozícia Petra Pellegriniho nie je jednoduchá, pripúšťa Slosiarik. Čoho sa obáva KDH?

2.10.2023 16:20

Karty sú rozdané, poznáme víťazov a porazených parlamentných volieb 2023. Víťaza Roberta Fica v pondelok poobede prezidentka Zuzana Čaputová poverila zostavením novej vlády. O možnom vývoji ďalších dní v relácii Téma porozprával sociológ Martin Slosiarik.

Téma
Foto: ta3

Ako bude vyzerať nová vládna koalícia?

V hre sú podľa Slosiarika viaceré podoby budúcej koalície. Pripomenul, že dôležitým hráčom je Peter Pellegrini. Zaujímavé sú aj výsledky SNS - z pôvodných poslancov sa do parlamentu prekrúžkoval len Andrej Danko. 

Koalícia v zložení Smer-SSD, Hlas-SD a SNS by mala 79 poslancov. Preto by mohlo byť zloženie SNS a názorové vyhradenie jednotlivých poslancov prekážkou pri stabilite vlády.

Do koalície aj KDH?

V hre je aj vstup hnutia KDH do vlády, ktoré bolo v podobnej situácii aj v minulosti. „KDH drží tú zástavu tak, aká bola dohoda pred samotnými voľbami,“ hodnotí Slosiarik. Veľkú úlohu v rozhodnutí hnutia podľa neho zohrá republiková rada aj názor neformálnych lídrov.

,,KDH sa pravdepodobne trocha aj obáva toho, aby po dvoch obdobiach, kedy sa do parlamentu nedostalo, hneď automaticky vošlo do vlády s tak silným partnerom ako je Smer,“ dodal Slosiarik.

Zároveň pripustil, že KDH dnes „nemá postavenú vysokú stenu pred tým, aby premýšľalo o prípadnej koalícii“.

Z hľadiska politických ideológií je zjavné, že voliči SNS, Smeru-SSD, KDH a z veľkej časti aj Hlasu-SD sa identifikujú najmä v konzervatívnom spektre. „Z tohto hľadiska ide o relatívne hodnotovo homogénnu koalíciu, čo tiež nie je na zahodenie,“ pripomína Slosiarik.

Veľkorysá ponuka pre Pellegriniho

Michal Šimečka naznačuje, že v prípade skladania koalície by Hlasu-SD museli dať veľmi veľkorysú ponuku. Podľa Slosiarika pravdepodobne ide o premiérske kreslo. „Veľmi záleží na tom, ako to Peter Pellegrini ďalej myslí so stranou Hlas-SD,“ dodáva sociológ s tým, že pozícia lídra Hlasu-SD nie je jednoduchá.

„Pre ďalší rozvoj strany možno nebude úplne ideálne, ak pôjde do koalície so Smerom, pretože v takom prípade očakávam, že Smer dokáže pohltiť nemalú časť voličov Hlasu," vysvetlil.

OĽANO a Rómovia

Koalícia OĽANO a priatelia získala nevídanú podporu v rómskych osadách. Slosiarik si to vysvetľuje terénnou prácou jej kandidátov. „Pravdepodobne aj to je dôvodom istého zdvihnutia účasti,“ dodáva. Fungovať mohol aj prísľub 500 eur za voľby.

Ako volili prvovoliči?

Medzi prvovoličmi dominovalo Progresívne Slovensko, na druhom mieste sa umiestnil Smer-SSD a na treťom Hlas-SD. Do parlamentu by však nepretlačili stranu SNS, ktorej svoj hlas odovzdali len tri percentá prvovoličov, oznámil Slosiarik.

Aliancia mimo parlamentu

Strana reprezentujúca maďarskú menšinu nedosiahla päťpercentnú hranicu. Podľa Slosiarika Aliancia doplatila na účasť na južnom Slovenku, kde niektoré okresy vykazovali podpriemernú volebnú účasť.

Otázna je aj mobilizácia OĽANO, ktoré mohlo aj v rómskych osadách na juhu prebrať voliča. Slosiarik pripomenul aj faktor, že „ani medzi ľuďmi, ktorí sa v našom prieskume identifikovali, že majú maďarskú národnosť, nevolila výrazná väčšina etnicky“.

 

Celú časť relácie Téma si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok