Dostal zelenú. Obe komory amerického Kongresu schválili kľúčový zákon, shutdown nehrozí

ta3/ČTK
1.10.2023 03:17 , Aktualizované: 1.10.2023 03:43

Obe komory amerického Kongresu schválili zákon o núdzovom financovaní vlády na nasledujúcich 45 dní. Niekoľko hodín po Snemovni reprezentantov mu dal zelenú aj Senát.

Congress_Budget707440.jpg

Na podpis k prezidentovi

Zákon na poslednú chvíľu odvracia ochromenie fungovania vládnych úradov a agentúr, takzvaný shutdown, neobsahuje však ďalšiu pomoc Ukrajine brániacu sa ruskej agresii. Teraz zamieri na podpis k prezidentovi Joeovi Bidenovi, čo sa považuje za pravdepodobné.

Agentúra DPA píše, že Bidenovi demokrati zákon podporili len s veľkým odporom a jeho prejednávanie opäť ukázalo hlboké rozdelenie republikánov.

Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy v sobotu ráno nečakane prišiel s návrhom prechodného rozpočtu, a vystavil tak demokratov tlaku na jeho prijatie. Pre Biely dom bola ďalšia pomoc pre Ukrajinu prioritou, demokrati však stáli pred dilemou, či kvôli sporu o podpore Kyjeva ochromiť chod federálnych úradov a agentúr.

Zákon na druhú stranu počíta so zvýšením federálnej pomoci pri katastrofách v rozsahu, aký požadoval prezident Biden.

Osobitný návrh pre Ukrajinu

Televízia CNN na svojich internetových stránkach uvádza, že vedenie Demokratickej strany v Snemovni reprezentantov uviedlo, že očakáva, že republikánsky predseda komory Kevin McCarthy príde na ďalšiu schôdzu s osobitným zákonom týkajúcim sa pomoci Ukrajine.

DPA poznamenáva, že zákon o núdzovom financovaní neobsahuje žiadne výrazné obmedzenie výdavkov, čo môže znamenať pre McCarthyho problémy v jeho vlastnej strane, pretože presne to požadovali jej radikálni zástupcovia.

Republikáni majú v Snemovni reprezentantov len tesnú väčšinu, čo posilňuje pozíciu radikálneho krídla. Niektorí jeho predstavitelia dávali v poslednej dobe najavo, že by McCarthyho chceli funkcie predsedu zbaviť. Začiatkom tohto roka sa ho do nej zákonodarcom podarilo zvoliť až na 15. pokus, pretože ho odmietala podporiť časť straníckych kolegov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok