Putin vyhlásil, že anektované regióny majú túžbu byť súčasťou Ruska. Lídri v Kyjeve rozpútali občiansku vojnu a teror, dodal

ta3, TASR
30.9.2023 06:43

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že obyvatelia Ruskom okupovaných ukrajinských oblastí v nedávnych regionálnych voľbách vyjadrili túžbu byť súčasťou Ruska. Informuje o tom agentúra Reuters.

Putin sa nezúčastní na pohrebe Prigožina
TASR/AP/Mikhail Klimentyev

„Rovnako ako pred rokom v historických referendách ľudia opäť vyjadrili a potvrdili svoju vôľu byť s Ruskom a podporili svojich krajanov, ktorí svojou prácou a skutočnými činmi dokázali, že sú hodní dôvery ľudí,“ povedal Putin vo videoodkaze zverejnenom krátko po polnoci na výročie nezákonnej ruskej anexie štyroch ukrajinských oblastí.        

Šéf Kremľa zopakoval svoj postoj, že ruská invázia na Ukrajinu zachránila ľudí pred nacionalistickými lídrami v Kyjeve, ktorí rozpútali „občiansku vojnu a teror proti tým, ktorí zmýšľajú inak“.        

Putin vlani 30. septembra vyhlásil štyri ukrajinské regióny - Záporožskú, Chersonskú, Doneckú a Luhanskú oblasť - za súčasť územia Ruska. Väčšina medzinárodného spoločenstva tento krok neuznala ako legitímny, podľa Západu išlo o nezákonnú anexiu.

Agentúra Reuters pripomenula, že ruské sily nemajú úplnú kontrolu ani nad jednou z týchto oblastí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok