Na mieste spájanom s Artušom objavili ruiny kráľovského paláca

SITA
3.8.2016 14:58

Britskí archeológovia objavili v obci Tintagel v anglickom Cornwalle pozostatky paláca z obdobia raného stredoveku. Miesto, kde experti vykopávky uskutočnili, je známe najmä v spojení s legendárnym kráľom Artušom, ktorého tu mali údajne počať.

Na mieste spájanom s Artušom objavili ruiny kráľovského paláca
film Camelot (1967)

Sídlo vysokopostavených ľudí

Pravdepodobne kráľovskú rezidenciu odkryli pri ruinách miestneho hradu z 13. storočia. Objavené sídlo podľa odborníkov pochádza z obdobia od 5. do 6. storočia nášho letopočtu, pričom mohlo patriť panovníkom kráľovstva Dumnonia, ktoré sa v oblasti nachádzalo.

Odborníci objavili pozostatky stavby so stenami hrubými jeden meter a približne 150 kúskov keramiky či sklenených pohárov. Fragmenty pochádzali napríklad z Francúzska, dnešného Tuniska, Turecka a iných oblastí východného Stredomoria, čo by mohlo znamenať, že miesto obývali bohatí a vysokopostavení ľudia.

Archeológovia v rámci vykopávok, ktoré podporila organizácia English Heritage, tiež objavili schodisko či podlahu s bridlicovými dlaždicami.

Luxusnejšia časť komplexu

Výskum naznačuje, že spomínaný palác bol luxusnejšou časťou rozsiahleho komplexu budov na tintagelskom myse. Odborníci v nedávnych geofyzikálnych prieskumoch zaznamenali vyše tucet ďalších budov väčšieho rozsahu.

Dve objavené izby boli široké štyri metre a dlhé jedenásť metrov. V týchto stavbách mohli napríklad žiť remeselníci, vojaci a iní sluhovia. Predpokladá sa, že komplex vznikol približne v 5. storočí nášho letopočtu a začal zanikať o dve storočia neskôr.

"Objavenie budov patriacich vysokopostaveným ľuďom, potenciálne komplexu kráľovského paláca, v Tintageli mení znalosti o tomto mieste. Pomáha nám odhaliť pútavý obraz života na tak dôležitom mieste v málo historicky známych storočiach, ktoré nasledovali po páde rímskej vlády v Británii," vyjadril sa o vykopávkach Win Scutt z English Heritage.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok