10 praktických rád, ako voliť vo voľbách, aby váš hlas neprepadol

ta3
30.9.2023 06:00

Tridsiateho septembra sú predčasné parlamentné voľby. Prinášame vám rýchle a najmä praktické rady ako sa na ne pripraviť a akým spôsobom hlasovať, aby bol váš hlas platný.

volby.jpg
ta3

1. Voliť môže každý občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕšil vek 18 rokov. Horná veková hranica nejestvuje.

2. Pre možnosť voliť, ak máte trvalé bydlisko na Slovensku, musíte mať platný občiansky preukaz. Voliť môžete aj bez občianskeho preukazu, ale s potvrdením od polície, a to iba v tom prípade, že vám ho polícia práve vystavuje.

3. Ak chcete voliť mimo svojho volebného okrsku, môžete tak urobiť iba s voličským preukazom.

volicsky_preukaz ta3 hlasovací preukaz

4. Po preukázaní totožnosti vám dá okrsková volebná komisia sadu 25 hlasovacích lístkov a jednu prázdnu obálku s úradnou pečiatkou. Ich prevzatie potvrdíte svojím podpisom. Potom pôjdete do priestoru určeného na hlasovanie - tzv. plentu, kde vykonáte akt tajného hlasovania.

5. Buď vložíte lístok do obálky bez úprav, alebo zakrúžkuje najviac štyroch preferovaných kandidátov.

6. Hlasovacie lístky, ktoré pri volení nevyužijete, ste povinní odložiť do zapečatenej schránky na to určenej. V inom prípade sa dopustíte priestupku, za ktorý vám bude uložená pokuta vo výške 33 eur.

IMG-20230930-WA0013.jpg ta3 nádoba na nepoužité hlasovacie lístky

7. Vo volebnej miestnosti nemôžete používať mobilný telefón, kameru či fotoaparát.

8. Voliť môžu aj chorí a ľudia so zdravotným postihnutím v domoch seniorov. Stačí, ak o to v priebehu volebného dňa požiadajú okrskovú volebnú komisiu a jej členovia prídu s prenosnou schránkou za nimi domov alebo do zariadenia.

Voliči, ktorí nemôžu sami voliť pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nevedia písať a čítať, môžu hlasovať pomocou druhej osoby. Táto osoba ale nemôže byť člen komisie.

9. Volí sa aj v zdravotníckych zariadeniach, zariadeniach sociálnych služieb a tiež v miestach, kde sa vykonáva väzba a trest odňatia slobody. V prípade, že je volič v nemocnici a chce voliť, potrebuje mať voličský preukaz.

10. Ak by ste mali nejaké otázky, obrátiť sa môžete na infolinku ministerstva vnútra. V deň volieb bude pre voličov dostupná od 7:00 do 22:00. Infolinka je dostupná na telefónnych číslach: 02/4859 2317 a 02/4859 2312.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok