Zaplaťte aj chlapa s lopatou. Hlina sa pýta na miliónovú zákazku ŽSR

TA3 TASR
3.8.2016 13:01

Ako sú chránení drobní živnostníci a podnikatelia, ktorí budú pracovať na historicky najväčšej zákazke Železníc Slovenskej republiky na rekonštrukciu trate z Púchova po Považskú Teplú za 364,9 milióna eur – takáto otázka je v súčasnosti podľa mimoparlamentného KDH namieste.

Aká je ochrana "obyčajného chlapa"?

Zákazku pre štát realizuje združenie firiem na čele so spoločnosťou Doprastav a ďalšími členmi v konzorciu sú firmy TSS Grade z Bratislavy, Subterra z Prahy a Elektrizace železnic Praha. "Dve z týchto firiem len pred niekoľkými mesiacmi prešli reštrukturalizáciou," pripomenul podpredseda KDH Pavol Zajac na tlačovej konferencii v Bratislave. Z toho Doprastav vyplatil drobným veriteľom 30 % z ich pohľadávok a spoločnosť TSS Grade len 15 %.

"Preto je namieste otázka pre Železnice Slovenskej republiky, ale aj pre ministerstvo dopravy, ako budú chránení všetci subdodávatelia – podnikatelia a živnostníci, ktorí budú pracovať na tejto historicky najväčšej zákazke na slovenských železniciach. Dostanú zaplatené za svoju poctivo odvedenú prácu?" pýtal sa Zajac.

Predseda kresťanských demokratov Alojz Hlina doplnil, že z existujúcich zmluvných dokumentov nie je jasné, aká je ich ochrana. "Zmluvné dokumenty hovoria len o ochrane podzhotoviteľa, ale nehovoria o ochrane toho konečného chlapa, ktorý drží lopatu," zdôraznil.

V konzorciu je vraj tím snov

Hlina preto poprosil všetkých zúčastnených, aby ľuďom, ktorí budú pri tejto zákazke držať lopatu, aj zaplatili. Pripomenul, že výsledná cena za zákazku predstavuje 99,18 % z pôvodne odhadovanej hodnoty zákazky. Takže peňazí je tam podľa Hlinu dostatok.

V konzorciu, ktoré má rekonštrukciu trate zabezpečiť, sa pritom podľa šéfa KDH zostavil priam dodávateľský "tím snov". "Máme tam dvoch polepšených hriešnikov, to znamená firmy, ktoré reštrukturalizovali, máme tam firmu, ktorá má v Čechách problémy s vyšetrovaním a máme tam chlapcov z Cypru," vymenoval Hlina.

Pri spoločnosti Doprastav a TSS Grade nie je pritom podľa KDH jasná akcionárska štruktúra a pri spoločnosti Elektrizace železnice Praha je konečným užívateľom výhod Daniel Křetínský a Roman Korbačka, ale kto sú ďalší skutoční majitelia, to je podľa KDH ukryté v schránkovej firme na Cypre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok