Olympiáda sa blíži. Paríž preto údajne začal sťahovať bezdomovcov do miest po celom Francúzsku

ta3/Katarína Žgrlíková
28.9.2023 15:42

Posledné mesiace francúzska vláda pracuje na presune parížskych bezdomovcov do iných častí krajiny. Podľa oficiálnej správy francúzskej vlády je každý týždeň odvezených 50 až 150 ľudí na jedno z 10 miest po celom Francúzsku. Informuje o tom CNN.

Letná olympiáda v Paríži začne presne o rok. Čaká nás netradičný ceremoniál, ale aj otázky o bezpečnosti
TASR/AP

Napriek tomu, že vláda poprela akékoľvek spojenie s olympijskými hrami, ktoré bude Paríž hostiť v lete 2024, niektoré mimovládne organizácie a politici sa domnievajú, že hry sú dôvodom, prečo začalo premiestňovanie bezdomovcov, píše CNN.

Nedostatok prístreškov

Podľa Paula Alauzyho z Medecins Du Monde, mimovládnej organizácie, ktorá pracuje s migrantmi bez domova, začali hotely v Paríži rušiť zmluvy s vládou o núdzovom bývaní pre migrantov, aby mali miesto pre očakávaný prílev turistov.

Podľa údajov ministerstva zodpovedného za bývanie z viac ako 200-tisíc bezdomovcov v Paríži, je 100-tisíc v regióne Ile-de-France. Jednoducho povedané, v Paríži nie je dostatok prístreškov, aby sa tam zmestil každý.

Obsa, 31-ročný etiópsky utečenec má teraz prácu na plný úväzok v Paríži, ale ani po rokoch v meste sa mu nepodarilo nájsť trvalé ubytovanie, najmä kvôli vysokým nákladom na prenájom a obmedzenej dostupnosti cenovo dostupnejšieho sociálneho bývania. Obsa sa spoliehal na núdzové ubytovanie v hoteli, ale povedal, že vyhodili z hotela, keď sa k nemu pridala jeho manželka.

Mesto zabezpečilo autobusy

Niekoľko veľkých bielych autobusov parkuje a blokuje ulicu. Jeden z autobusov má nápis “Bordeaux“, ďalší hovorí “Marseille“, mestá stovky kilometrov od hlavného mesta.

Úrady cez megafón migrantov informujú, že môžu nastúpiť do jedného z autobusov a ísť do Marseille alebo Bordeaux, kde budú ubytovaní. Tých, ktorí chcú zostať v hlavnom meste, vyzývajú, aby preukázali, že majú dlhodobú pracovnú zmluvu.

Predstavitelia popierajú súvislosť s olympijskými hrami

“Blížiace sa veľké športové podujatia – po prvé, Svetový pohár v ragby v roku 2023 a potom olympijské hry v roku 2024 – znamenajú, že musíme plánovať dopredu a predvídať situáciu s upratovaním mesta," povedal bývalý minister Olivier Klein v apríli.

V televíznom rozhovore len o pár týždňov neskôr, 25. mája, Klein poprel akékoľvek spojenie medzi premiestňovaním bezdomovcov a olympijskými hrami.

Nemajú informácie o tom, čo ich čaká

Zatiaľ čo odchody do regiónov sú dobrovoľné, mnohé mimovládne organizácie zapojené do plánu premiestňovania ľudí pre CNN uviedli, že migranti často nie sú pred odchodom riadne informovaní o tom, čo ich čaká.

Kancelárie starostov Lyonu a Bordeaux toto tvrdenie potvrdili. Povedali, že ľudia prišli do ich miest s prísľubom trvalého ubytovania, pričom po prvých troch týždňoch v miestnych útulkoch im v skutočnosti miesto nie je zaručené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok