Daňové raje po Panama Papers opustili desiatky slovenských firiem

TA3 TASR
3.8.2016 11:17

Podľa najnovšej analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode Slovensko za druhý štvrťrok klesol počet firiem v daňovo zvýhodnených destináciách o viac ako 100.

Najviac prekvapil Cyprus

Aktuálne sa tak v rajoch nachádza 4601 spoločností, zatiaľ čo v prvých troch mesiacoch tohto roka ich bolo až 4719. Celkovo o 118 slovenských firiem prišli daňové raje od apríla do júna. „Na jednej strane môže ísť o dosahy aféry Panama Papers, ako aj sprístupňovanie informácií medzi jednotlivými štátmi, či tlak Európskej únie a Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj,“ zhodnotil konzultant spoločnosti Milan Seliak.

Najväčší pokles zaznamenali destinácie s puncom obľúbeného daňového raja, pričom najviac prekvapil Cyprus. Ostrov, ktorý je pre svoju priaznivú podnikateľskú klímu dlhodobo číslom jeden pri výbere daňovo výhodnej destinácie, už šiesty mesiac po sebe čelí odlevu firiem. Od začiatku roka sa ich počet znížil o 45.

„Na Cypre prebehla pred troma rokmi banková kríza, ktorá mohla ovplyvniť dôveru firiem. Tie sa preto pravdepodobne zamerali na iné firemné štruktúry. A aj napriek tomu, že Cyprus už krízu prekonal, dôvera sa bude vracať len pomaly,“ domnieva sa Seliak. Poukázal však na to, že Cyprus je pre slovenských biznismenov stále tretím najobľúbenejším daňovým rajom.

V mínusových hodnotách nezostáva len Cyprus. Výrazne padli aj Spojené štáty americké so stratou 25 firiem, Seychely (-25) či Malta (-23). Úbytok naďalej zaznamenáva i exotická Panama (-12), ktorá je známa kauzou s únikom miliónov dokumentov z právnickej spoločnosti Mossack Fonseca.

Tieto čísla potvrdzujú teóriu o zmene preferencií podnikateľov v otázke daňových rajov. Najmä pre prepuknutie škandálu Panama Papers budú tieto destinácie podľa Seliaka zažívať ťažké časy. Firmy sa totiž budú sústreďovať na nové krajiny či štruktúry, aby si zaistili podobné, alebo dokonca aj väčšie výhody ako doposiaľ.

Spoločnosť pripomenula, že tento trend sa naplno začal prejavovať začiatkom tohto roka. Jej dáta totiž už vtedy naznačili, že firmy sa sústreďujú na nové teritóriá. „Zaujímavou destináciou začínajú byť Spojené arabské emiráty. Nárast nie je síce skokový, no je kontinuálny. Emiráty dokážu zaistiť absolútnu anonymitu vlastníctva a podnikateľov tam nemusia trápiť žiadne miestne dane,“ uviedol Seliak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok