Únia potrebuje plán B, naliehajú Gréci po tureckých hrozbách

TA3 ČTK
3.8.2016 10:22

Grécka vláda žiada od Európskej únie alternatívny plán po hrozbách Ankary, že odstúpi od migračnej dohody s EÚ, ak Brusel do októbra nezruší vízovú povinnosť pre tureckých občanov.

Nemeckému denníku Bild to povedal grécky minister pre migráciu Jannis Muzalas. Európska únia sa musí pripraviť pre prípad, že Turecko svoje hranice opäť otvorí, povedal minister v rozhovore. "Sme veľmi znepokojení. V každom prípade potrebujeme nejaký plán B," zdôraznil Muzalas.

Vypovedaním dohody o migrantoch, uzatvorenej s EÚ 18. marca, pohrozil turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu v rozhovore, ktorý cez víkend poskytol nemeckému denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. Povedal, že dohoda funguje, pretože Turecko zaviedlo "veľmi závažné opatrenia", vrátane boja proti pašovaniu ľudí. "Ale to všetko záleží na zrušení vízovej povinnosti pre našich občanov, ktoré tiež zahrnuli do tejto dohody," dodal.

Ak podľa neho pre Turkov do októbra neuvoľnia vízový režim, "budeme nútení odstúpiť od dohody o readmisii a od dohody z 18. marca", povedal Cavusoglu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok