Štrbavý úsmev môže byť minulosťou. Vedci vyvíjajú unikátny liek, vďaka ktorému rastú ďalšie zuby

ta3/Kyodo News
28.9.2023 00:00

Tím vedcov pod vedením japonského farmaceutického startupu pracuje na lieku, ktorý by stimuloval rast nových zubov. Liek by sa stal svetovým unikátom, cieľom je uviesť ho na trh približne do roku 2030.

Úsmev
Profimedia

Tímu spoločnosti Toregem Biopharma sa už v roku 2018 na myšiach podarilo dosiahnuť, že im po podaní lieku narástli nové zuby. Pre potvrdenie bezpečnosti lieku sa očakáva, že s klinickými skúškami na zdravých dospelých osobách začne v júli 2024, píše japonská tlačová agentúra Koydo News

Väčšina ľudí má okrem mliečnych a trvalých zubov aj "zubné púčiky", ktoré majú potenciál stať sa novými zubmi, hoci sa zvyčajne nevyvinú a následne zaniknú. Tím vedcov vytvoril protilátkový liek, ktorý inhibuje proteín potláčajúci rast zubov. Liek pôsobí na tieto púčiky a stimuluje ich rast.

Vedci v roku 2018 podávali liek aj fretkám, ktoré majú podobne ako ľudia mliečne aj trvalé zuby. Následne im vyrástli nové zuby.

Skúška na deťoch

Vedci plánujú od roku 2025 klinicky testovať liek aj na deťoch vo veku od dvoch do šiestich rokov, ktoré trpia anodonciou (pozn. red. vrodená bezzubosť). Deťom sa bude podávať jedna dávka na vyvolanie rastu zubov. Existuje tiež nádej, že sa liek v budúcnosti využije aj pre dospelých, ktorí prišli o zuby v dôsledku zubného kazu.

"Chýbajúce zuby u detí môžu ovplyvniť vývoj ich čeľustnej kosti," povedal spoluzakladateľ spoločnosti Toregem Biopharma Katsu Takahashi. "Dúfame, že tento liek bude slúžiť ako kľúč k riešeniu týchto problémov," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok