Svetové mocnosti podľa Iránu neplnia jadrovú dohodu, USA oponuje

TASR
3.8.2016 06:55

Iránsky prezident Hasan Rúhání obvinil svetové mocnosti z toho, že neplnia svoje záväzky vyplývajúce z prelomovej jadrovej dohody, čo škodí iránskemu hospodárskemu rastu.

Svetové mocnosti podľa Iránu neplnia jadrovú dohodu, USA oponuje
SITA/AP

Washington nesúhlasí

"Ak by druhá strana konala primerane, boli by sme v lepšej situácii," povedal Rúhání v iránskej štátnej televízii. Dodal, že Irán je síce schopný exportovať viac ropy a má tiež prístup do medzinárodného bankového systému, nevie sa však dostať k svojim zahraničným aktívam. Implementáciu jadrovej dohody podľa neho marí americký Kongres, Izrael a niektoré ďalšie krajiny.

Americké ministerstvo zahraničných vecí sa podľa slov svojho hovorcu Johna Kirbyho naopak domnieva, že Teherán si svoje povinnosti plní, rovnako však aj Washington.

Záväzky jadrovej dohody

Jadrovú dohodu kritizoval aj iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí, ktorý má posledné slovo vo všetkých štátnych záležitostiach. Tvrdil, že dohoda nepriniesla bežným Iráncom nijaké výhody a že Spojené štáty napriek nej pokračujú v narúšaní hospodárskych vzťahov Iránu s inými krajinami.

Realizácia jadrovej dohody medzi Iránom a svetovými mocnosťami - USA, Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom - sa začala v polovici januára. Zaväzuje Irán k tomu, aby obmedzil svoje jadrové kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok