Vláda schválila návrh ohľadom cien energií na budúci rok. Rozdeľovať ich bude Slovenský plynárenský priemysel

ta3, TASR
27.9.2023 10:48

Slovenský plynárenský priemysel bude aj v budúcom roku v úlohe agenta rozdeľovať lacnejšiu elektrinu pre domácnosti od Slovenských elektrární distribútorom. Vyplýva to z návrhu na schválenie všeobecného hospodárskeho záujmu na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny pre domácnosti v Slovenskej republike v roku 2024 - fáza II, ktorý odobrila vláda.

Dve fázy

„Účelom materiálu je zabrániť negatívnemu vplyvu vysokého nárastu cien elektriny na najzraniteľnejších odberateľov elektriny a potreba riešenia uvedeného prostredníctvom návrhu všeobecného hospodárskeho záujmu na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny,“ uviedlo Ministerstvo hospodárstva SR v schválenom materiáli.

Dodávky elektriny z jadrových blokov SE budú konštantné a SPP zabezpečí dodávky distribučným spoločnostiam podľa odberových diagramov.

Zmena konštantnej dodávky na diagram si však vyžaduje určité náklady. Cena silovej zložky elektriny sa tak pre distribútorov zvýši z dohodnutých 61,2 eur za megawatthodinu o desať percent.

V I. fáze riešenia vláda schválila všeobecný hospodársky záujem na zabezpečenie dodávok približne šiestich terawatthodín elektriny za cenu 61,2077 eur za MWh pre domácnosti.

Druhá fáza riešenia spočíva v dodaní elektriny vyrobenej spoločnosťou SE z jadrového paliva vo VHZ dodávateľom elektriny, ktorí dodávajú elektrinu odberateľom elektriny v domácnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok