Líbyjská vláda dobyla dôležitú časť Syrty, pomohli im nálety

TA3 ČTK
3.8.2016 00:43

Po pondelňajších úderoch amerického letectva na oddiely takzvaného Islamského štátu v líbyjskej Syrte sa provládnym líbyjským silám podarilo dobyť späť jednu dôležitú štvrť tohto mesta. Uviedli to podľa agentúry AFP predstavitelia síl vlády národnej jednoty, ktorú podporuje OSN.

"Nová predná vojnová línia sa teraz nachádza v sektore medzi štvrťou Dúllár a konferenčným centrom, ktoré je generálnym štábom džihádistov v Syrte," uviedli podľa AFP vládne úrady. Spresnili, že pri dobývaní štvrti smerom do centra mesta padlo päť príslušníkov vládnych jednotiek.

USA začali v pondelok s leteckými údermi na radikálov z IS v Syrte na žiadosť líbyjskej vlády. Pentagon oznámil, že tieto útoky budú pokračovať.

Prezident Barack Obama sa k úderom vôbec prvýkrát verejne vyjadril s tým, že majú pomôcť vládnym jednotkám nadobro sa vysporiadať s džihádistami. Útoky sú podľa neho v záujme zvýšenia stability v regióne aj v záujme americkej národnej bezpečnosti. Vojenská akcia má predísť opakovaniu scenára z Iraku a Sýrie, kde nestabilná situácia prispela k rozpútaniu európskej utečenecké krízy, dodal Obama počas tlačovej konferencie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok