Biden prepísal históriu. Zavítal medzi štrajkujúcich zamestnancov automobiliek

ta3/ČTK
26.9.2023 21:24

Americký prezident Joe Biden v utorok zavítal medzi štrajkujúcich zamestnancov detroitských automobiliek. Ako prvý úradujúci prezident v modernej histórii Spojených štátov sa tak pripojil k štrajkujúcim počas ich protestu, napísala agentúra Reuters.

Biden
TASR/AP

"Zaslúžite si výrazné zvýšenie (mzdy), ktoré potrebujete," povedal Biden do megafónu po tom, čo dorazil do skladiska automobilky General Motors pre distribúciu súčiastok na predmestí Detroitu. S odborovou čiapkou na hlave povzbudzoval štrajkujúcich, aby pokračovali vo svojom boji za vyššie mzdy, hoci dlhotrvajúci štrajk by mohol poškodiť ekonomiku, píše agentúra AP.

Bidena sprevádzal prezident odborového zväzu zamestnancov v americkom automobilovom priemysle UAW Shawn Fain. Ten Bidenovi poďakoval za podporu. Protest odborov potom označil za vojnu proti "korporátnej chamtivosti". "My robíme skutočnú prácu. Nie generálni riaditelia," vyhlásil.

Univerzitný profesor Erik Loomis, ktorý je odborník na dejiny práce v USA, uviedol, že americkí prezidenti sa v minulosti priamej účasti na štrajkoch vyhýbali. "Považovali sa skôr za mediátorov. Nedomnievali sa, že by mali priamo zasahovať do štrajku či odborovej akcie," dodal.

Štrajkujú už od polovice septembra

Štrajk zamestnancov detroitských automobiliek General Motors, Ford a Stellantis za zvýšenie miezd a zlepšenie pracovných podmienok začal v polovici septembra. Prvýkrát v 88-ročnej histórii odborového zväzu UAW zahájili štrajk pracovníci všetkých troch automobiliek súčasne.

Odbory požadujú väčší podiel na zisku a väčšiu istotu pracovných miest v čase, keď automobilky prechádzajú na výrobu elektromobilov. Chcú zvýšenie miezd počas štyroch rokov o takmer 40 percent, firmy ale ponúkli len zhruba 20 percent, a navyše bez mnohých dôležitých výhod, ktoré odbory žiadajú.

Bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý je favoritom na kandidáta Republikánskej strany v prezidentských voľbách v novembri 2024, chce k štrajkujúcim zamestnancom v Detroite prehovoriť v stredu. Chce si tak nakloniť pracovníkov v automobilovom priemysle, hoci odboroví lídri hovoria, že ho nepovažujú za svojho spojenca, píše AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok