Klimatická správa varuje: Zem láme teplotné rekordy, voda sa stráca

TA3 ČTK
2.8.2016 20:42

Celosvetová teplota rastie, oceány musia absorbovať rekordné množstvo tepla a zásoby podzemnej vody sú na historicky najnižšej úrovni. Americký Národný úrad pre oceány a ovzdušie zverejnil výročnú správu o stave klímy na planéte za minulý rok.

Klimatická správa varuje: Zem láme teplotné rekordy, voda sa stráca
SITA/AP

Teplé oceány

"Čas zavolať lekára bol už pred rokmi. Topíme sa v mnohých príznakoch choroby," popísal situáciu planéty šéf tímu monitorujúceho v NOAA klímu Deke Arndt. "Horúčka Zeme stúpa," doplnil ho ďalší spoluautor štúdie Gregory Johnson. Správa sa venuje 50 rôznym klimatickým aspektom, z ktorých medzi tie najviac citeľné patria rastúce teploty.

Rad štátov vrátane Ruska a Číny zaznamenala vlani vôbec najteplejší rok v histórii, napríklad Južná Afrika namerala vôbec najvyššiu teplotu, ktorá bola na Zemi zaznamenaná počas októbra - 48,4 stupňa Celzia.

Veľká väčšina tepelnej energie, ktorú v ovzduší zachytávajú častice skleníkových plynov, putuje podľa správy priamo do oceánov, ktorých teploty sú rekordne vysoké ako pri hladine, tak vo väčších hĺbkach. V súvislosti s otepľovaním ďalej klesal objem ľadového územia v Arktíde a ľadovcov po celom svete.

Množenie toxických rias

Podľa vedcov mal klimatický vývoj nepriaznivý vplyv na populácie tučniakov či mrožov a prejavil sa aj v dramatickom množení toxických rias, napríklad pri severozápadnom pobreží Tichého oceánu. Dramatická situácia klímy bola podľa vedcov spôsobená najmä kombináciou dvoch faktorov - klimatického javu El Niňo a globálneho otepľovania zapríčineného ľudskou činnosťou.

"Je to ako vstreknúť do už beztak napätého klimatického systému dávku steroidov," komentoval kombinovaný vplyv prírody a človeka na klímu profesor meteorológie z oklahomskej univerzity Jason Furtado. Na obsiahlej správe sa podieľalo celkom 450 vedcov z celého sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok