Ceny vodného a stočného by mali v budúcom roku vzrásť asi o 5%

TA3, TASR
5.10.2011 12:16

Budúcoročné ceny vodného a stočného by sa mali podľa predsedu Rady pre reguláciu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka v porovnaní s aktuálnymi zvýšiť približne o päť percent.

Ceny vodného a stočného by mali v budúcom roku vzrásť asi o 5%

Elektrická energia, plyn a teplo by nemali zdražieť.
„Podstata predpokladaného rastu cien vody je v tom, že sme sa v rámci prístupového procesu do EÚ zaviazali odkanalizovať určitý počet obcí. To sa zákonite musí premietnuť do cien, aby sme dokázali vytvoriť dosť prostriedkov na tieto účely," vysvetlil Holjenčík.

Zároveň ubezpečil, že ÚRSO bude veľmi prísne kontrolovať reálne použitie investičných prostriedkov určených na budovanie kanalizácií. „V prípadoch, keď zistíme, že neboli vynaložené zmysluplne, budeme ich regulovaným subjektom škrtať," zdôraznil.

„Predpokladám, že elektrická energia nezdražie. Dokonca by mala mierne zlacnieť rovnako ako poplatky za jej distribúciu," spresnil s tým, že podobný vývoj očakáva aj v distribúcii plynu. „Otázkou zostáva samotná cena plynu vzhľadom na aktuálny prudký prepad kurzu eura voči doláru," pokračoval šéf ÚRSO.

Prízvukoval, že pokiaľ by boli spomínané problémy trvalejšie, mohli by sa premietnuť do zdraženia plynu, no skôr očakáva stabilitu. „Aj v oblasti tepelnej energetiky, ktorá je úzko naviazaná na plynárenstvo, predpokladám stabilitu cien," dodal Holjenčík s tým, že maximálne budúcoročné ceny zverejnia koncom novembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok