Vyčíňanie fanúšikov prerušilo duel medzi Ajaxom a Feyenoordom. Amsterdamský klub nezažíva dobrý štart sezóny, priaznivci sa búria

ta3, TASR, BBC
25.9.2023 11:39

Nedeľňajšie derby medzi futbalistami Ajaxu Amsterdam a Feyenoordu Rotterdam nedohrali pre vyčíňanie fanúšikov, ktorí opakovane zapaľovali pyrotechniku a dymovnice hádzali na trávnik.

het-schaamrood-op-de-kaken-na-de-klassieker-ajax-feyenoord-ajax-doolt-op-het-veld-en-in-de-bestuurskamer.jpg
Het Parool

O výsledku duelu rozhodne vedenie súťaže

Rozhodcovia duel 6. kola Eredivisie najprv v závere prvého polčasu na niekoľko minút prerušili a v úvode druhého definitívne ukončili za stavu 3:0 pre hostí.

V najväčšom holandskom derby nastúpil v základe Feyenoordu slovenský obranca David Hancko, jeho krajan Leo Sauer bol pripravený na lavičke.

Hostia mali skvelý vstup a v 18. minúte viedli 2:0 po góloch Santiaga Gimeneza, v 37. minúte pridal tretí gól Igor Paixao a následne sa začali aj výtržnosti. Na zápas nemali oficiálne prístup fanúšikovia rotterdamského klubu.

O osude stretnutia rozhodne vedenie súťaže, ktoré ho môže skontumovať v prospech Feyenoordu, alebo nechal dohrať na neutrálnom ihrisku bez divákov. Informovala agentúra dpa.

Klub správanie fanúšikov odsúdil

„Takéto správanie do Ajaxu nepatrí,“ uvádza sa vo vyhlásení klubu.

Problémy pokračovali aj po zrušení zápasu známeho ako De Klassieker, keď polícia použila slzný plyn, aby zastavila výtržnosti fanúšikov pred štadiónom.

Amsterdamská polícia uviedla, že niektorí z domácich priaznivcov sa pokúsili vniknúť na štadión.

Hráči a zamestnanci Feyenoordu museli nejaký čas zostať v šatni, kým nebolo možné bezpečne odísť, píše BBC.

Tréner Ajaxu Maurice Steijn povedal: „Je to čierny deň, toto ho ešte zhoršuje.“

Vo vyhlásení klubu sa dodáva: „Vedenie a dozorná rada Ajaxu sa dištancujú od nevhodného správania, ktoré viedlo k prerušeniu zápasu s Feyenoordom a následným výtržnostiam. Sklamanie zo zlého začiatku sezóny je pochopiteľné, ale nikdy nemôže byť príčinou výtržností. Ospravedlňujeme sa všetkým, ktorí sa necítili bezpečne alebo boli akýmkoľvek iným spôsobom ovplyvnení."

Dôležité holandské derby

„Je mimoriadne nepríjemné, že sa tento zápas končí takto,“ povedal šéf Feyenoordu Arne Slot. „Vzali nám šancu na niečo veľmi krásne. Chápeme rozhodnutie, ktoré bolo prijaté, ale necítime pocit víťazstva a určite nenastúpime do autobusu spokojní.“

Nápis na veľkoplošnej obrazovke na štadióne pripomínal fanúšikom Ajaxu, že „zapaľovanie zábavnej pyrotechniky je zakázané“, ale časť priaznivcov tento odkaz ignorovala.

Ajax skončil v minulej sezóne na treťom mieste a prvýkrát po 13 sezónach sa nekvalifikoval do Ligy majstrov, keďže titul získal práve Feyenoord, pripomína britský portál.

Riaditeľ pre všeobecné záležitosti Jan van Halst ozrejmil: "V súčasnosti nemáme jasno v tom, ako sa bude tento zápas riešiť. Sme mimoriadne sklamaní, že tento zápas dopadol práve takto. Je to jeden z najdôležitejších zápasov v holandskom futbale a bol prerušený. Je to nesmierne smutné.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok