Závažné obvinenie. Matovič vyhlásil, že SASKU korumpovala Penta. Psychiatrický pacient, reaguje Sulík

ta3/TASR
24.9.2023 17:41 , Aktualizované: 24.9.2023 21:25

Igor Matovič pripomenul, že v minulosti vyzýval ľudí, aby volili SASKU. Dnes pripomenul ich napäté vzťahy a zverejnil informácie, ktoré získal z telefónu Richarda Sulíka, z jeho súkromnej komunikácie s Jaroslavom Haščákom z Penty a týkajú sa dofinancovania zdravotnej poisťovne Penta. Vraví, že ju zverejnil vo verejnom záujme. Na obvinenia už reagoval aj Sulík.

Dostal ponuku za milión

Haščák mal podľa zverejnenej komunikácie písať na prelome septembra a októbra 2020 vtedajšiemu vicepremiérovi Sulíkovi o tom, že považuje návrh na spôsob dofinancovania za hlúpy a nepremyslený, následne ho mal Sulík žiadať o argumenty, ktoré by mohol predniesť na rokovaní vlády.

Argumentáciu mal žiadať zaslať aj jeho straníckej kolegyni, poslankyni Jane Bittó Cigánikovej, aby ju mohla mať na zasadnutí koaličnej rady. Podľa prepisu potom Sulík žiadal pre ňu väčší priestor "vrátane milého PR". Za žiadosťou o PR vidí Matovič články o poslankyni v médiách, ktoré vlastní finančná skupina Penta. Haščák je niekdajší šéf finančnej skupiny.

Matovič pripomenul, že vláda v tom čase riešila návrh na dofinancovanie Všeobecnej zdravotnej poisťovne, s čím Sulík nesúhlasil. Sulík a Bittó Cigániková podľa neho vyvíjali tlak v koalícii, aby sa peniaze rozdelili a časť tak šla aj do súkromných zdravotných poisťovní vrátane poisťovne Dôvera, ktorá spadá pod Pentu. Dodal, že SaS tiež tlačila na odchod Mareka Krajčího z postu ministra zdravotníctva.

"Právo Richarda Sulíka na ochranu jeho súkromnej komunikácie s Haščákom považujem za slabšie ako verejný záujem," povedal Matovič k tomu, prečo sa rozhodol zverejniť komunikáciu, ktorú získal. Dodal, že celá záloha komunikácie Sulíka mu bola ponúknutá za milión eur, no nič nezaplatil, iba si vyžiadal kópiu state o komunikácii s Haščákom.

Reakcia Sulíka

"Igor Matovič je psychiatrický pacient," reagoval na vlastnej tlačovej konferencii Sulík. Komentoval obsah a aj formu vyjadrení Igora Matoviča. Vysvetlil okolnosti dofinancovania Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktoré mali stáť na začiatku komunikácie s Jaroslavom Haščákom.

Odmietol sa však vyjadriť k pravosti správ medzi ním a Haščákom. Zdôraznil, že sa k nim neplánuje vyjadriť "ani dnes, ani zajtra".

Celú tlačovú konferenciu Igora Matoviča si môžete pozrieť na našom Facebooku.

Celú tlačovú konferenciu Richarda Sulíka si môžete pozrieť na našom Facebooku.

Vyjadrenie za vyjadrením

Sulík podľa mediálneho tímu Oľano a priatelia potvrdil pravosť komunikácie s Haščákom. A to tým, že neodpovedal novinárom na otázky. Tiež to malo podporiť Sulíkove vyjadrenie: "Ja sa nebudem vyjadrovať k obsahu môjho mobilu." 

"Zo zverejnenej komunikácie vyplýva, že Jaroslav Haščák, hlavný aktér najväčšej korupčnej kauzy v histórii SR, priamo počas rokovania vlády inštruoval vtedajšieho podpredsedu vlády za SASKU a ministra hospodárstva. Richard Sulík následne spoločne s Janou Bittó Cigánikovou konali v prospech Haščákovej Penty na úkor pacientov VšZP. Za toto konanie si Richard Sulík vypýtal od Jaroslava Haščáka úplatok vo forme pozitívneho PR v Haščákových médiách," vysvetľuje v reakcii na vyjadrenie Sulíka mediálny tím Oľano a priatelia.

"Namiesto toho, aby sa Sulík za svoje nemorálne a protizákonné konanie verejne ospravedlnil, zmohol sa len na osobné urážky. Považujeme to za smutný koniec politickej kariéry zrejme najväčšieho povaľača vlád v Európskej únii," dodal.

Penta odpovedá

Investičná skupina Penta sa nikdy netajila tým, že jediná cesta, ako dostať do slovenského zdravotníctva viac peňazí, je zvýšenie platby za poistencov štátu. Zhoduje sa na tom podľa nej celý zdravotnícky sektor. Penta zároveň kritizuje hnutie Oľano a priatelia za to, že dôsledkom jeho vládnutia hrozí kolaps v poskytovaní zdravotnej starostlivosti a zdravotníctvu chýba takmer miliarda eur. Informovala o tom Lenka Vargová z investičnej skupiny.

"Opakujúce sa dofinancovanie sektora prostredníctvom zvyšovania základného imania Všeobecnej zdravotnej poisťovne sme považovali a aj stále považujeme za vrcholne nespravodlivé voči poistencom súkromných zdravotných poisťovní a diskriminačné voči všetkým daňovým poplatníkom," uviedla Vargová v reakcii na nedeľnú tlačovú konferenciu hnutia Oľano a priatelia.

Skupina Penta tiež tvrdí, že najväčším nešťastím a zločinom páchanom na slovenskom zdravotníctve je skutočnosť, že o jeho financovaní niekoľko rokov rozhodovali predstavitelia Oľano vrátane expremiéra Igora Matoviča. "Výsledkom jeho amatérskych rozhodnutí je, že slovenskému zdravotníctvu dnes chýba takmer miliarda eur a hrozí kolaps v poskytovaní zdravotnej starostlivosti," dodala Vargová.

Stanovisko Jaroslava Haščáka 

Igorovi Matovičovi mal už krátko po vstupe do veľkej politiky povedať neznámy kamarát, že isté podnikateľské kruhy si cenia na 20 miliónov EUR, ak zariadi predčasné voľby. Neskôr uviedol, že to bol len žart.

V rozsiahlej odpovedi od Haščáka bolo ďalej popísané ako v roku 2015 Matovič zverejnil na sociálnej sieti status, že Robert Fico s manželkou majú od roku 2008 na Belize multimiliónové účty. "Igor Matovič sa ani v tomto prípade s podkladmi k svojim detailne konkrétnym tvrdeniam neunúval," dodáva. Políciu vyzývajú, aby verejnosť oboznámila s výsledkami vyšetrovania založeného na Matovičovej výpovede z decembra minulého roka. Výpoveď sa mala týkať údajná korupcia Sulíka.

"Údajné správy so Sulíkom Haščák nemá, ale vie, kde ich hľadať – jeho telefón so správami z tohto obdobia má Národná kriminálna agentúra. Preto pokiaľ dostal Igor Matovič miliónovú ponuku z prostredia NAKA, Úrad inšpekčnej služby by mal toto podozrenie čo najskôr vyšetriť," dodal Haščákov advokát Martin Škubla.

Odpoveď Cigánikovej

Jana Bittó Cigániková na sociálnej sieti reagovala, že pravidelne komunikuje so zástupcami všetkých zdravotných poisťovní, ako aj so zástupcami nemocníc, ambulancií, pacientskych organizácií, lekárov, sestier a iných zdravotníckych povolaní, farmafiriem či analytikov. "Je to totiž moja práca a ich stanoviská bežne používam a potrebujem. Tak by to mali robiť všetci politici, nenavrhovali by potom škodlivé hlúposti. Od nikoho za to nič nepýtam ani nedostávam, okrem útokov pár zákerných ľudí, ktorí nič iné nedokážu," napísala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok