Irán predstavil dron s údajne najdlhším doletom na svete. Má obrovskú výdrž

ta3, čtk
22.9.2023 11:42

Iránska armáda na vojenskej prehliadke pri príležitosti 43. výročia začiatku vojny s Irakom predviedla dron, ktorý má podľa štátnych médií najdlhší dolet na svete. Televízie tiež odvysielali zábery balistických a hypersonických rakiet, uviedla agentúra Reuters.

Iran680221.jpg
TASR/AP

Pomáhajú Rusku?

Na prehliadke boli drony Šáhed, Mohádžer a Araš. Irán nedávno uviedol, že zostrojil pokročilý dron pomenovaný Mohádžer-10, ktorý má predĺžený dolet aj dobu letu a ktorý je schopný znášať väčší náklad.

Má údajne operačný dolet dvetisíc kilometrov, výdrž až 24 hodín a jeho užitočné zaťaženie je až 300 kilogramov. Možné zaťaženie nového modelu je dvojnásobné oproti v súčasnosti používanému typu Mohádžer-6.

Západ viní Teherán z predaja veľkého množstva útočných bezpilotných lietadiel, vrátane dronov Mohádžer-6, Rusku, ktoré tieto stroje používa pri vzdušných úderoch proti Ukrajine. Irán to popiera.

„Naše sily zaisťujú bezpečnosť v oblasti a v Perzskom zálive,“ povedal iránsky prezident Ebrahím Raísí na vojenskej prehliadke v Teheráne. „Ľudí v regióne môžeme učiť, že odpor je spôsobom pre dnešnú dobu. To, čo nepriateľa núti ustúpiť, nie sú podriadenie sa a nerozhodnosť, ale odpor,“ uviedol Raísí.

Pozadie konfliktu

Vojna medzi Iránom a Irakom vypukla 22. septembra 1980, keď jednotky vtedajšieho irackého prezidenta Saddáma Husajna vstúpili na územie susedného štátu.

Konflikt, ktorý obe krajiny ekonomicky vyčerpal a stál život státisíce ľudí, skončil prímerím podpísaným v júli 1988. Vychádzalo z rok starej rezolúcie OSN a vojaci sa podľa nej stiahli za predvojnové hranice.

Obe strany si mali vymeniť vojnových zajatcov. Druhá podmienka však nebola dlhé roky naplnená, výmena zajatcov sa uskutočnila až v roku 2003.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok