Fico nesmie zostaviť vládu. Sulík vyzýva strany pod hranicou zvoliteľnosti, aby odstúpili v ich prospech

ta3, TASR
21.9.2023 16:45

SASKA vyzvala k odstúpeniu z volebného boja kandidujúce strany, ktoré sa pohybujú pod hranicou zvoliteľnosti. Predseda strany Richard Sulík upozornil na hrozbu prepadnutia množstva demokratických hlasov, ktoré môžu byť kľúčové pri zostavovaní vlády.

Sulík: Zahlasujeme za vyslovenie dôvery úradníckej vláde. Urobiť opak je hlúpe, tvrdí
TASR/Martin Baumann

Najhorší scenár pre Slovensko

Ak by sa strany rozhodli z boja odstúpiť v prospech SASKY, Sulík deklaroval pripravenosť rokovať s nimi po voľbách o obsahu vládneho programu či personálnych nomináciách.

Vyhnúť sa chce vzniku vlády v zložení Smer-SSD, Hlas-SD, Republika a SNS, ktorú označil za najhorší scenár pre Slovensko.

"Vyzývame strany, ktoré nemajú šancu byť v parlamente, aby odstúpili z politického boja, a aby podporili niektorú z demokratických strán," vyhlásil Sulík.

Nejde podľa neho o to, kto voľby vyhrá, ale o to, aby predseda Smeru-SD Robert Fico nedisponoval 76 poslancami. Šéfa Smeru označil za hrozbu pre Slovensko, preto podľa neho v žiadnom prípade nesmie zostaviť vládu.

Subjekty s preferenciami pod päť percent vyzval k zodpovednosti. Apeloval najmä na predstaviteľov strany Demokrati, aby odložili egá bokom. Sulík chce, aby neprepadol žiaden pravicový a demokratický hlas voličov.

Čierna diera Európy

V prepočte na počet poslancov v parlamente podľa Sulíka hrozí prepadnutie šiestich až ôsmich mandátov. Dodal, že to zvyšuje riziko zostavenia vlády Smeru, Hlasu, Republiky a SNS, čím by sa podľa neho Slovensko stalo čiernou dierou Európy.

Sulík zároveň poznamenal, že Hlas nie je pre SASKU želaným partnerom. „Je to strana, ktorá chce silný štát, pričom silný štát vás akurát oberie o dane,“ uviedol.

Podčiarkol, že zo spolupráce vie strany vylúčiť len kongres SASKY, ktorý tak zatiaľ urobil pri Smere, ĽSNS či SNS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok