Napätie a frustrácia u voličov stúpa. Správy pred voľbami škodia duševnému zdraviu, myslí si sociologička

ta3
24.9.2023 00:00

Slovensko o šesť dní čakajú predčasné parlamentné voľby. Kampaň sa vyostruje a nálady v spoločnosti sú zmiešané. Niektorých znepokojujú posledné prieskumy preferencií či politická kultúra. O tom, čo voličov najviac frustruje a ako veľmi je spoločnosť rozdelená, porozprávala sociologička Silvia Porubänová.

Silvia-Porubanova-1-768x512.jpg
SNSĽP

Obrovský tlak informácií

Počas predvolebného obdobia na Slovensku občania zažili mnoho - mimo iného bitky, osočovanie, medvede či milenky. Ako to na Slovákov vplývalo? Porubänová si myslí, že "fatálne“.

„Táto situácia trvá niekoľko týždňov, ak nie mesiacov. Ľudia pociťujú úzkosť, no často nevedia z čoho. Domnievam sa, že základným dôvodom je obrovský tlak informácií, aj tých nenávistných, či správ, ktoré hovoria o vulgárnom, neľudskom správaní. V našej voľbe, ale aj rozhodnutí neísť voliť, to bude mať odozvu," myslí si sociologička.

Správy útočia zovšadiaľ

Je dôležité vedieť, ktorá skupina voličov je frustrovaná - či sú to napríklad mladí ľudia, alebo tí v zahraničí, ktorí môžu mať pocit, že sa nemajú kam vrátiť.

„Každá z vekových či sociálnych skupín vníma situáciu odlišne. Rozdiel je v tom, že si vedia iným spôsobom vyhodnotiť dôvody, prečo cítia úzkosť, frustráciu či depresiu,“ vysvetlila sociologička pre ta3. Dá sa však povedať, že negatívnymi pocitmi je zasiahnutá celá populácia. Preto skôr ide o to, ako si to každý vie vyhodnotiť, a ako vie odolávať súčasným tlakom.

Porubänová si myslí, že ani deti nemôžu ujsť pred aktuálnymi správami, pretože správy „útočia zo všade“. Či už napríklad v tlačených médiách, televízii či na internete. „V súčasnosti sú to správy, ktoré až doslova škodia duševnému zdraviu ľudí," myslí si.

Živná pôda

Sociálne siete posúvajú každé voľby do iných dimenzií a mantinelov. Príklady boli aj v zahraničí, napríklad v Česku. Odborníci hovoria, že kampaň je čoraz viac vyostrenejšia. Spôsobili sociálne siete to, že kampane sú špinavšie a dovoľujú si politici stále viac?

„Určite. Bez ohľadu na spomienkový optimizmus na to, ako vyzerala kampaň pred 20 alebo 25 rokmi, keď buď neboli sociálne siete, alebo ich vplyv nebol taký veľký ako v súčasnosti. Informáciám a tlaku sa nevyhneme,“ vysvetlila.

Ľudia sa naučili, že na všetko treba mať názor a treba to reflektovať celému svetu. Spoliehajú sa na anonymitu sociálnych sietí. Hrubú komunikáciu odtiaľ prenášajú aj do bežného života. Predvolebná situácia je absolútne živnou pôdou pre nárast napätí, nálad a ich prejavenie, priblížila Porubänová.

Akcelerácia napätia

Ktoré strany môžu mať z prospech z tém ako pandémia či vojna na Ukrajine? Sociologička nechcela menovať konkrétne strany, keďže v tomto prípade platí „padni komu padni“.

„Ak má byť volebná kampaň slušná, máme dodržiavať základné zásady politickej korektnosti, ak má naozaj ísť o politický zápas a nie vojnu, tak napríklad priestor na politické mítingy musí byť zachovaný a garantovaný pre všetky politické strany,“ tvrdí.

Čím viac budeme nejaké strany stigmatizovať či vyčleňovať, bude to mať opačný efekt aj na opačnej strane politického spektra. „Boj či politická vojna bude doslova neľútostná,“ povedala sociologička s tým, že už je neskoro na apel na upokojenie. „Skôr sa obávam akcelerácie napätia a možno aj násilia pár dní pred voľbami.“

Porubänová ozrejmila, že voliči sú týmto spôsobom manipulovaní a musíme si od toho udržať mentálny aj fyzický odstup.

Racionálne rozhodnutie

Je súčasné predvolebné obdobie špecifické? „Závisí to od dramatického talentu konkrétnych politických strán, respektíve ich predstaviteľov a lídrov. Na slovenských voličov funguje, ak sa tesne pred voľbami vytiahne nejaká bomba. Aj keď pôjde o neoverenú informáciu či fakt alebo polopravdu, ale vyslovene niečo osobné, osočujúce či šokujúce, aktéri sa môžu domnievať, že to môže zvrátiť výsledok danej strany," uviedla.

Odporučila, aby mali ľudia oči otvorené a rozhodli sa tak racionálne, ako sa len dá.

Súboj generácií

Sú nejakí voliči aj spokojní? Ktorí občania môžu pokojne čakať na voľby na základe prieskumov?

„V súčasnosti nevidím optimistických voličov a voličky. Miera, do akej nás to zasahuje, súvisí so životnou skúsenosťou. Mladšia generácia nie je natoľko zavalená a zviazaná očakávaniami,“ dodala.

Mladí ľudia sú ďaleko otvorenejší, majú podobné očakávania ako v iných krajinách, napríklad, že žijú svoj individuálny moderný život tak, ako sa očakáva v roku 2023. Nesnažia sa vraciať do minulosti, ale pozerajú do budúcnosti.

„V tom je základný rozdiel. Je zrejmé, že pre staršie generácie funguje obava viac, keďže toho aj viac zažili,“ doplnila Porubänová.

Ťažko však povedať, či je niekto aktuálne absolútne spokojný, aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine či dlhým covidovým obdobím, ktoré osobne zasiahlo veľkú časť slovenskej populácie.

„Niet sa čomu čudovať, že nastavenie ľudí je skôr pesimistické, v niektorých prípadoch až tragické,“ dodala sociologička pre ta3.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok