Slovenské ženy boli medzi prvými. Ako sa im podarilo získať volebné právo?

V súčasnosti má volebné právo každý občan Slovenskej republiky. No pred vyše sto rokmi to tak nebolo. O tom, ako ženy v roku 1920 získali volebné právo na Slovensku, viac povedala etnologička Katarína Nádaská.

Volebné právo žien
zdroj: Twitter/Slovakia MFA a TASR - Pavol Zachar

Rozpad monarchie priniesol demokraciu

V roku 1920 zmena ústavy v prospech žien dokonca predbehla štáty ako Francúzsko a Veľkú Britániu. “Volebné právo nebolo darované, bolo doslova vybojované. Právu voliť predchádzali protesty žien nielen v USA, ale aj v Británii a Francúzsku. My sme mali trochu aj šťastie, že po rozpade rakúsko-uhorskej monarchie, keď vznikla prvá Československá republika ako nový demokratický štát, tak toto vlastne urýchlilo alebo umožnilo, že ženy dostali volebné právo," povedala pre ta3 Nádaská.

“A nielen ženy, ale všetci, pretože predtým to bolo obmedzené volebným cenzom. To znamená, že voliť mohli iba ľudia, ktorí vedeli preukázať, že majú majetok,“ dodala.

Právo študovať a pracovať

Rok pred ziskom práva voliť mohli ženy začať študovať na vysokých školách a nájsť si prácu. Dovtedy sa od nich očakávalo, že sa mladé vydajú a bude ich živiť manžel.

A hoci prvá Československá republika umožnila mladým ženám zamestnať sa, napriek tomu sa očakávalo, že keď sa mladá žena vydá, bude sa venovať rodine a miesto prenechá ďalšej slobodnej žene či dokonca mužovi.

Stereotypy vtedy aj teraz

V minulosti platili silné rodové stereotypy. Štandardom boli plagáty plačúcich detí, ktoré ostali opustené po tom, čo ich matkám bolo umožnené voliť. Alebo sa hovorilo, že ženy majú menšie mozgy ako muži kvôli emóciám. Ako sa ich podarilo v tej dobe prekonať?

„Bohužiaľ, s niektorými stereotypmi sa stretávame aj v súčasnosti,“ povedala so smiechom etnologička. Vychádzala konzervatívna tlač, nielen články, ale aj obrázky, pretože okrem toho, ženy mohli voliť, mohli byť aj volené. A to sa mnohým nepáčilo.

Priekopníčky

V roku 1920 bolo zvolených 15 žien. Slovenskú časť zastupovali dve ženy. Jedna z nich bola z Banskej Štiavnice, robotníčka z tabakovej továrne. Jej sa podarilo zastaviť takzvané námedzné dojčenie, čo bola funkcia dojky ešte zo stredoveku.

Toto bola práca pre ženy, ktoré okrem svojho dieťaťa kojili aj deti žien z vyšších vrstiev, ktoré si mohli dojky dovoliť. A kým v stredoveku mali za túto prácu aj výhody ako napríklad stravu, tak v tej dobe to tak už nebolo. Síce mali za dojčenie peniaze, no často sa stávalo, že ich vlastné dieťa bolo podvyživené.

Jednou z ďalších zvolených žien bola napríklad Anna Chlebounová, matka šiestich detí, ktorá bola ženou z ľudu a dávalo to najavo šatkou, aká sa kedysi nosila na vidieku.

Viac sa dozviete vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok