Tokio po prvýkrát povedie žena, vo voľbách zvíťazila bývalá ministerka

TA3 TASR
1.8.2016 11:05

Japonskú metropolu Tokio bude prvýkrát v histórii riadiť žena. 64-ročná bývala šéfka viacerých ministerstiev Yuriko Koikeová získala o vyše milión hlasov viac ako jej súper Hiroya Masuda, ktorý mal podporu vlády.

Bývalá japonská ministerka obrany Juriko Koikeová si vo voľbách zaistila post guvernérky hlavného mesta Tokio a stane sa prvou ženou na čele tohto veľkomesta. Na základe prieskumov medzi voličmi po odovzdaní hlasu, tzv. exit pollov, o tom informovala televízia NHK a ďalšie japonské médiá. Koikeová je poslankyňou za vládnu Liberálnodemokratickú stranu premiéra Šinzóa Abeho, vo voľbách však uspela aj bez straníckej podpory a porazila ďalších 20 kandidátov.

Japonské televízie ohlásili Koikeovej víťazstvo krátko po zatvorení volebných miestností o 20.00 h miestneho času. "Cením si všetku vašu podporu," povedala 64-ročná politička svojim priaznivcom. "Cítim zodpovednosť vyplývajúcu z týchto výsledkov, ako nová guvernérka by som chcela posunúť metropolitnú vládu Tokia vpred," dodala s tým, že mesto bude riadiť dosiaľ nevídaným spôsobom.

Voľba guvernéra v japonskom hlavnom meste sa konala po tom, ako predchádzajúci dvaja guvernéri rezignovali kvôli finančným škandálom. Dôležitosť hlasovania podčiarkla aj skutočnosť, že nový guvernér zohrá kľúčovú úlohu pri príprave a organizácii letných olympijských hier v Tokiu v roku 2020. Koikeová, bývalá televízna moderátorka, pôsobila v minulosti ako ministerka životného prostredia a ministerka obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok