Aktualizujeme Zahraničie

V Náhornom Karabachu pristúpili k prímeriu, úrady prijali návrh ruských mierových síl

ta3/ČTK
20.9.2023 11:17

Úrady Náhorného Karabachu pristúpili na ruský návrh ohľadom prímeria, ktoré má ukončiť boje s Azerbajdžanom. Informuje o tom stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe aj agentúra Interfax s odvolaním sa na informačné centrum medzinárodne neuznanej separatistickej republiky.

Náhorný Karabach
TASR/AP

Vyhlásenie centra tiež hovorí o odzbrojení karabašskej armády a stiahnutí ťažkej techniky z horskej enklávy, píše BBC. Boje mali podľa nej utíchnuť v stredu o 13:00 miestneho času (11:00 SELČ). Azerbajdžan podľa agentúr následne potvrdil dosiahnutie dohody o pozastavení bojov v regióne, ktoré začali o deň skôr.

Vojenská operácia Azerbajdžanu

Azerbajdžan zahájil v utorok vojenskú operáciu s cieľom prevziať kontrolu nad Náhorným Karabachom, pričom počas bojov podľa miestnych úradov zahynuli desiatky ľudí a stovky boli zranené. Vzrástli tiež obavy z nového konfliktu medzi Baku a Jerevanom. V stredu v útokoch podľa miestnych arménskych úradov azerbajdžanské jednotky pokračovali.

Karabašské sily podľa agentúry Reuters uviedli, že Azerbajdžan prelomil ich línie, zmocnil sa niektorých výšin a strategických cestných uzlov a im nezostáva nič iné, len prijať návrh na prímerie. Vo štvrtok sa majú konať rozhovory medzi zástupcami arménskych obyvateľov oblasti a azerbajdžanskými úradmi o budúcnosti regiónu a etnických Arménov, ktorí tam žijú.

Dohoda

Baku medzitým informovalo o dosiahnutí dohody o pozastavení "protiteroristických opatrení", ako nazýva svoju operáciu v Náhornom Karabachu, a to od stredy 13.00 h. miestneho času.

Náhorný Karabach je medzinárodne uznanou súčasťou Azerbajdžanu, ale žijú v ňom prevažne etnickí Arméni. Enklávu za podpory Jerevanu aj s priľahlým územím ovládli tamojší arménski separatisti v krvavej vojne, ktorá sa skončila v roku 1994. Počas šesťtýždňových bojov zvedených s Arménskom v roku 2020 dobyl Azerbajdžan späť okresy susediace s enklávou aj časť Karabachu. Vojnu ukončilo prímerie sprostredkované Ruskom, ktoré tam má odvtedy asi 2000 vojakov, ktorí majú rolu mierových síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok