Zlepšuje sa situácia v španielskom ženskom futbale? Väčšina hráčok ukončila bojkot

ta3, TASR
20.9.2023 10:54 , Aktualizované: 20.9.2023 12:55

Väčšina španielskych futbalistiek, ktoré triumfovali na nedávnych MS, predčasne ukončila bojkot reprezentácie. Hráčky sa dohodli so Španielskou futbalovou federáciou a malo by prísť k okamžitým štrukturálnym zmenám. Informovala AP.

Spain_Women_s_Team_Soccer670235.jpg
TASR/AP

Vytvorený výbor

Niekoľko futbalistiek pricestovalo do madridského hotela na zraz tímu pred zápasmi Ligy národov so Švédskom a Švajčiarskom.

Nová trénerka Montse Tomeová ich nominovala napriek vtedajšiemu bojkotu. Hráčky k tomuto kroku pristúpili po kauze medzi bývalým prezidentom RFEF Luisom Rubialesom a Jennifer Hermosovou, ktorú funkcionár pobozkal po finále MS na pery.

Konkrétne podrobnosti o dohodnutých zmenách neboli po niekoľkohodinových stretnutiach zverejnené. Na stretnutí sa zúčastnil aj Victor Francos, španielsky tajomník pre šport. Uviedol, že rozhovory viedli k vytvoreniu výboru, na ktorom sa podieľajú hráči, federácia a vláda. Podľa jeho slov by dohody mali podporiť pokrok v oblasti rodovej politiky a rovnakého odmeňovania. Rovnako aj viesť k štrukturálnym zmenám v ženskom futbale.

Hráčky žiadajú po odstúpení prezidenta Rubialesa i bývalého trénera Jorgeho Vildu aj výraznú obmenu realizačného tímu - chcú v ňom výraznejšie zastúpenie žien.

Dočasný šéf zväzu Pedro Rocha vo vyhlásení uviedol, že Rubialesov bozk Hermosovej poškodil povesť a medzinárodnú prestíž španielskej spoločnosti a ženského športu. Táto kauza môže krajine uškodiť v boji u usporiadanie MS 2030, o ktoré sa Španieli uchádzajú spoločne s Portugalskom a Ukrajinou.

Neboli ani na MS

Francos zároveň prezradil, že dve hráčky sa rozhodli opustiť kemp: "Požiadali o odchod, pretože sa necítili sa dobre. Dúfam, že budú rešpektované rovnako ako futbalistky, ktoré sa rozhodli zostať."

Futbalistky Mapi Leonová a Patricia Guijarrová uviedli, že napriek dohode so španielskou vládou a futbalovou federáciou opúšťajú zraz ženskej reprezentácie.

Obe sa pre protest proti RFEF nezúčastnili na nedávnych MS, Španielky v austrálskom Sydney vo finále zdolali Angličanky 1:0 a získali premiérovo zlaté medaily. Tieto dve futbalistky sú jedinými, ktoré odišli z 23-člennej nominácie novej trénerky Montse Tomeovej.

Po ukončení bojkotu sa do národného tímu vrátilo 20 z 22 nominovaných hráčok.

Trénerka nepovolala Hermosovú, čo bol podľa nej spôsob, ako ju ochrániť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok