NAKA obvinila Gučíka, Kohúta aj vojenských tajných Balciara a Skuhru. Hamran prezradil podrobnosti

ta3/tasr/Denis Dufala
19.9.2023 08:22 , Aktualizované: 19.9.2023 16:29

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala na viacerých miestach po celom Slovensku. Ako prvý o tom informoval portál Startitup.

Akcia Vírus

NAKA obvinila podnikateľa Michala Gučíka, bývalého riaditeľa vojenských tajných Jána Balciara a exšéfa Vojenského obranného spravodajstva Ľubomíra Skuhru. Prípad sa má týkať podozrení z manipulácie verejného obstarávania. Informuje o tom portál Aktuality.sk.

Podľa portálu vyšetruje podozrenia polícia aj špeciálna prokuratúra. V rámci akcie mala NAKA zadržať viaceré osoby.

Tlačovka Hamrana

Policajný prezident Štefan Hamran ohlásil v utorok o 11.00 h tlačovú konferenciu k akcii Vírus. Týka sa má podozrení z rozkrádania verejných financií vo vojenskom spravodajstve. Informoval o nasledovných skutočnostiach.

Medzi obvinenými je aj bývalý prezident hokejového zväzu Martin Kohút. Kohút viedol IT firmu Ness Slovensko, ktorá dodávala štátu niekoľko zákaziek. Pozadie Ness Slovensko je veľmi široké a je možné medzi nimi nájsť aj offshorové spoločnosti. Policajný prezident Štefan Hamran komunikoval na tlačovej konferencii, že kriminalisti zadržali celkovo 17 ľudí, 14 z nich obvinili, traja sú podozriví. Balciar má byť mimo Slovenska.

Predražené obranné technológie pre Vojenské spravodajstvo spôsobili v rokoch 2013 až 2020 škody vo výške najmenej 74 miliónov eur. Počas týchto rokov šéfovali obrane Martin Glváč (pozn. red. vtedy za Smer-SD) a Peter Gajdoš (pozn. red. aj v súčasnosti na kandidátke SNS).

"V prípade polícia vypočula 25 svedkov, analyzovalo sa viac ako 100 účtov, polícia sa takisto obrátila vo viacerých prípadoch na orgány v cudzine," vysvetľoval Hamran.

Utajované skutočnosti

Zoznam utajovaných skutočností Vojenského spravodajstva rezortu obrany obsahuje aj "Podklady na rozhodovanie o obstarávaní a dovoze techniky a materiálu, vrátane vojenskej techniky. Dokumentácia súvisiaca s obstarávaním majetku, služieb a stavebných prác v rámci spravodajskej činnosti, celkové zabezpečenie technikou a materiálom, jej prevádzkovanie pri spravodajskej činnosti." Všetky tieto skutočnosti v zozname sú klasifikované ako tajné, dôverné alebo vyhradené.

Vojenskí tajní odôvodňujú utajenie prostredníctvom nariadenia vlády, ktorým sa ustanovujú oblasti utajovaných skutočností. Konkrétne pri obstarávaniach bodmi: zabezpečenie vnútorného poriadku a bezpečnosti Slovenskej republiky, ochrany života, zdravia, osobnej slobody a bezpečnosti osôb pred protiprávnym konaním, ochrany určených osôb a ochrany chránených osôb.

Michal Gučík má podľa portálu Aktuality blízko ku generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Mal zaňho lobovať u Richarda Sulíka, a zariadil im míting, ktorý sa mal týkať vedúceho postu na prokuratúre. Na vypočutí kandidátov Žilinka tvrdil: "Vzťah medzi nami je o človečine, o ničom inom." Z jeho ďalších tvrdení vyplynulo, že sa nepozná s Ivanom Kmotríkom, ktorý mal byť priateľ Gučíka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok