Slovensko zasiahli silné búrky, hasiči hlásili stovky výjazdov

TA3 TASR SITA
31.7.2016 16:22

Vo viacerých častiach slovenska vyčíňala veterná smršť a intenzívne zrážky. Meteorológovia preto pre takmer celé západné Slovensko a Považie ale aj sever Slovenska vydali výstrahy.

Požiare z bleskov

"Búrková činnosť, ktorá zasiahla najmä západ Slovenska, si už vyžiadala viac ako dve stovky výjazdov príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a dobrovoľných hasičov. Medzi najviac postihnuté okresy patrí Komárno, Štúrovo, Senica, Skalica, Pezinok, Malacky, Senec, Trnava, Galanta a i. Najhoršia situácia je v Komárne, kde majú hasiči aj v tejto chvíli nahlásených až 100 zatopených miest," uviedla hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

V Bratislavskom kraji hasiči podľa hovorkyne zasahovali na približne 30 miestach a v Trnavskom kraji na takmer 20. Technickú pomoc poskytovali hasiči najmä pri odčerpávaní vody zo zatopených priestorov, odstraňovali popadané stromy nielen z cestných komunikácií, ale aj z elektrických vedení a zaparkovaných vozidiel. V niekoľkých prípadoch vznikli požiare, ktoré pravdepodobne zapríčinili blesky.

bez-nazvu_0a000002-587e-7adc.jpg

Vietor vyvracal stromy

Silný dážď komplikoval situáciu najmä v Komárne, kde zatopil  cesty, podchody, dvory domov, či záhrad. Hasiči z celého Nitrianskeho kraja odčerpávali vodu aj z rodinných domov niekoľko hodín. Odstraňovali aj popadané stromy na cestách. Na tiesňovú linku prijali viac ako 200 oznámení.  Búrky sa postupne presunuuli na východ Slovenska.

Silná búrka zasiahla Komárno okolo 12.30 h a odznela zhruba po dvoch hodinách. Počas prudkého lejaka spadlo 80 až 100 milimetrov zrážok. Sprevádzalo ho krupobitie s priemerom krúp do dvoch centimetrov, ktoré upchali kanalizáciu a voda nemala kam odtekať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok