Boj o hlasy voličov: Ak plánujete voliť SPOLOČNE občania Slovenska, toto by ste mali vedieť

19.9.2023 00:00

Predčasné parlamentné voľby sa blížia. V sérii článkov vám postupne prinesieme základné informácie o všetkých 25 subjektoch, ktoré 30. septembra 2023 zabojujú o hlasy Slovákov. Prečítajte si základné informácie o politickom subjekte SPOLOČNE občania Slovenska.

sos.jpg
Foto: ta3

Aby sme zachovali objektívnosť, s použitím generátora náhodných čísel sme vyžrebovali poradie 25 politických subjektov, kandidujúcich v predčasných parlamentných voľbách, v akom o nich publikujeme články na webe ta3.com. Poradie teda nekorešponduje s ich prideleným číslom, s ktorým budú kandidovať.

Základné informácie 

SPOLOČNE občania Slovenska je slovenská ľavicová strana, ktorá však má prvky krajne pravicových strán. Používa skratku SOS.

"Sme presvedčení, že súčasný domáci aj zahraničný politický a hospodársky vývoj nepraje rozvoju toho najdôležitejšieho, čo človek má, a tým je rodina," píše strana na svojom webe.

Predsedom je Tibor Hanuliak. Podpredsedami sú Dominik Mihálik a Dušan Šutý.

Program strany

Strana označuje volebný program na svojom webe za komplexný a zameraný na všetky časti infraštruktúry na Slovensku. Vybrali sme pre vás kľúčové body, ktoré chce presadiť po voľbách:

– Zlepšiť kvalitu života, okamžite zastaviť rast cien potravín, pohonných hmôt, elektriky, služieb.

– Sociálnu spravodlivosť posunúť na úroveň štátov v EÚ.

– Modernizovať existujúce nemocnice a stavať nové.

– Prepojenie východného Slovenska s Bratislavou

– Podporiť malých farmárov, budovať sebestačnosť kvalitných domácich potravín, zamedziť rozpredávanie poľnohospodárskej pôdy.

– Modernizovať školstvo podľa fínskeho modelu, podporiť výučbu a motiváciu potrebných remesiel.

– Poskytnúť mladým rodinám bezúročné pôžičky, stavať nájomné byty, zvýšiť prídavky na deti.

– Neuhradená faktúra = trestný čin, splatnosť faktúry 14 dní, maximálne 30 dní.

– Mať dobré vzťahy s východom aj západom, zahraničná politika musí vyjadrovať vzájomné partnerstvo a prospech pre obe strany, tiež vzájomne výhodné obchodné partnerstvo.

Reklama a financie

Strana má verejný transparentný účet, na ktorom sa nachádzajú príspevky nielen od straníkov, ale aj sympatizantov strany. Z transakčnej histórie vyplýva, že na propagáciu volebnej kampane míňa tisíce eur. K 18. septembru disponuje čiastkou 59,86 eur. Existuje aj druhý transparentný účet s menom strany, ktorý však strana nikde neuvádza.

Facebooková stránka SOS má vyše tisíc sledovateľov. Stránka je relatívne aktívna, obsahuje viacero postov aj od svojich členov. Podľa dát z Meta knižnice sme zistili, že SOS minula na propagáciu za posledných 90 dní (17. 6. 2023 - 14. 9. 2023) menej ako 100 eur.

Kandidátka strany

Na kandidátke strany sa nachádza presne 148 mien. Z prvého miesta kandiduje Zuzana Kondrlíková Plháková. Predseda strany Hanuliak a aj samotný podpredsedovia Mihálik a Šutý nie sú na kandidátnej listine.

Na webovej stránke strany nie je uvedené, kto kandiduje na prvom, druhom, štvrtom, piatom, siedmom a ani ôsmom mieste. Viaceré miesta nie sú uvedené ani v prvej dvadsiatke kandidátky.

Vedúci sekretariátu Viliam Grozsman kandiduje zo 47. pozície.

Celý zoznam mien si môžete pozrieť nižšie:

Témy: volby2023
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok