Kauza prípravy vraždy Sylvie Volzovej: Exšéfa Markízy oslobodili spod obžaloby

Slovensko
14.9.2023 09:39 , Aktualizované: 14.9.2023 13:16

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek navrhol uložiť exšéfovi TV Markíza a exministrovi hospodárstva Pavlovi Ruskovi súhrnný trest väzenia minimálne v trvaní 21 rokov. Uviedol to vo svojej záverečnej reči pred senátom Mestského súdu Bratislava I.

Exšéfa TV Markíza a bývalého ministra hospodárstva Pavla Ruska oslobodili spod obžaloby v kauze prípravy vraždy jeho bývalej spoločníčky v televízii Sylvie Klaus-Volzovej. Senát Mestského súdu Bratislava I oslobodil aj trojicu spoluobžalovaných. Proti štvrtkovému verdiktu sa môžu procesné strany odvolať.

Pavol Rusko čelil obžalobe z prípravy vraždy bývalej spoločníčky v TV Markíza Sylvie Klaus-Volzovej. Momentálne si odpykáva 19 rokov vo väzení za kauzu zmeniek.

Kto čelil obžalobe

Obžalobe čelili okrem Pavla Ruska aj bos skupiny sýkorovcov Róbert Lališ, prezývaný Kýbel, Mikuláš Černák a Miloš Kaštan. Pavol R. si mal podľa obžaloby objednať vraždu u Černáka na jeseň 1997. Ten mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov. Prokurátor navrhoval uznať všetkých štyroch obžalovaných za vinných. V prípade Róberta Lališ, Černáka a Kaštana navrhoval upustiť od uloženia súhrnného trestu, keďže si odpykávajú buď dlhoročné tresty väzenia, alebo doživotie.

Skutok sa stal

"Bolo dostatočným spôsobom preukázané, nad akúkoľvek rozumnú pochybnosť, že skutok sa stal a podieľali sa na ňom obžalovaní," zdôraznil Šúrek. Obžalovaný Rusko podľa neho na hlavnom pojednávaní pôsobil nepokojne. Obžalovaný zareagoval nesúhlasným kývnutím hlavy. Motívom Ruska na objednávku vraždy mal byť majetkový prospech a ovládnutie televízie.

Začalo sa to v máji 2019

Súdny proces sa za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave začal v máji 2019. Černák a Kaštan sa k spáchaniu činu na prvom pojednávaní priznali, Kýbel a Pavol R. vinu popreli.

Černák, ktorý sa poškodenej Klaus-Volzovej ospravedlnil, podľa prokurátora vypovedal na súde isto a pokojne. "Jeho výpoveď pôsobila logicky a konzistentne," podotkol. V zmysle znaleckého posudku sa podľa Šúreka javí motív pomsty voči Pavlovi Ruskovi ako veľmi nepravdepodobný.

Na štvrtkovom hlavnom pojednávaní je zo štvorice obžalovaných prítomný len Pavol Rusko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok