Hokejový svetový pohár sa začína pripravovať. Mal by sa konať rok pred ZOH v Taliansku

ta3, TASR
13.9.2023 16:09

Zámorská hokejová NHL a hráčska asociácia plánujú zorganizovať "zmenšený" Svetový pohár vo februári 2025. Zástupca komisára NHL Bill Daly neuviedol konkrétne detaily o prestížnom podujatí, no podľa neho nepôjde o tradičný turnaj s ôsmimi národnými tímami počas šestnástich dní.

World_Cup_Of_Hockey_Plan655183.jpg
TASR/AP

Konať sa mal budúci rok

"Zameriavame sa na alternatívny typ turnaja, ktorý využíva jedinečný medzinárodný charakter nášho športu. Pracujeme s hráčskou asociáciou, aby sme naplánovali turnaj, ktorý sa môže uskutočniť vo februári 2025," citovala Dalyho agentúra AP.

Svetový pohár sa mal pôvodne uskutočniť vo februári 2024, ale vojna na Ukrajine a výhrady niektorých federácií voči účasti ruských hráčov patrili medzi problémy, ktoré tento plán zmarili. Cieľom je tak rok 2025, uskutočnil by sa tak rok pred ZOH v Taliansku.

Zatiaľ naposledy sa konal v septembri 2016. Víťazom sa stala Kanada, ktorá vo finále zdolala Tím Európy 3:1 a 2:1. Bol to v poradí tretí ročník reprezentačného turnaja za účasti najväčších hviezd z NHL po podujatiach v rokoch 1996 a 2004, ktoré sa takisto konali pred štartom sezóny. Predchodcom SP bol Kanadský pohár, ktorý sa uskutočnil v minulosti päťkrát.

Pravidelný scenár striedania

Daly uviedol, že prípravy na Svetový pohár prebiehajú súčasne s rokovaniami o účasti hráčov NHL na ZOH v roku 2026. Vedenie zámorskej profiligy a hokejisti sa v predchádzajúcom predĺžení kolektívnej zmluvy dohodli na účasti, ale čaká sa na dohodu s Medzinárodným olympijským výborom a Medzinárodnou hokejovou federáciou.

Zástupca komisára by chcel mať jasno v situácii začiatkom budúceho roka. Hráči z NHL sa predstavili na ZOH naposledy v roku 2014 v ruskom Soči.

"Dúfame, že sa dostaneme na akýsi pravidelný scenár striedania. Podľa neho by sme mali Svetový pohár v roku 2028, ZOH v roku 2030, Svetový pohár v roku 2032, ZOH v roku 2034," konštatoval Daly.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok