Rumunsko začalo stavať pri hraniciach s Ukrajinou protiletecké kryty. Obyvateľov budú pred hrozbou informovať cez telefóny

ta3, TASR
12.9.2023 22:39

Rumunsko začalo v blízkosti ukrajinských hraníc s výstavbou protileteckých krytov pre tamojších obyvateľov. Oznámilo to rumunské ministerstvo obrany, informuje agentúra AFP.

Romania_Danube_Ports640614.jpg
TASR/AP

Prevencia pred úlomkami

Dva kryty pre obyvateľov pohraničnej dediny Plauru stavia približne 50 rumunských vojakov.

Bukurešť k ich výstavbe pristúpila po tom, ako sa v sobotu 9. septembra pri tejto dedine úlomky dronu podobného tým, aké používa ruská armáda. Ďalšie trosky sa v rovnakej oblasti našli aj niekoľko dní predtým.

Rumunsko už skôr začalo posilňovať opatrenia zamerané na monitorovanie a bezpečnosť svojho vzdušného priestoru, čím reagovalo na opakované ruské útoky v blízkosti rumunsko-ukrajinských hraníc.

Rumunský Národný výbor pre výnimočné situácie rozhodol, že v delte Dunaja budú zavedené opatrenia na ochranu pred hrozbami zo vzduchu, a tiež príslušné výstražné mechanizmy.

Obce na dohľad

Okrem krytov v Plauru budú opatrenia zahŕňať aj varovania pred prípadnou "hrozbou padajúcich prvkov", ktoré sa na telefónoch zobrazia Rumunom žijúcim v blízkosti pohraničných ukrajinských dunajských prístavov.

Rusko v poslednom období opakovane útočilo na ukrajinské prístavy Reni, Izmajil a Kilija. Tie sú na dohľad od rumunských obcí na opačnom brehu rieky Dunaj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok