Slováci rozhodli o výsledku do šiestej minúty. Lichtenštajnsko sme zdolali rozdielom triedy

ta3, TASR
11.9.2023 22:45 , Aktualizované: 11.9.2023 23:57

Slovenská futbalová reprezentácia potvrdila úlohu favorita a v zápase kvalifikácie ME 2024 zvíťazila na Tehelnom poli nad Lichtenštajnskom 3:0. Úvodný presný zásah obrancu Dávida Hancka z 10. sekundy bol najrýchlejší v histórii národného tímu. S 13 bodmi patrí Slovákom druhé miesto v tabuľke J-skupiny s päťbodovou stratou na Portugalsko, pred tretím Luxemburskom majú trojbodový náskok.

20230911_futbal_SR_LICHTEN_1984705.jpg
TASR/Martin Baumann

Čo nás ešte čaká?

Najbližšie sa zverenci Francesca Calzonu predstavia v piatok 13. októbra o 20.45 SELČ na pôde lídra skupiny v Porte. O tri dni neskôr ich čaká duel v Luxembursku (pondelok 16. októbra o 20.45 h v Luxemburgu).

Kvalifikačné boje uzavrú zápasmi s Islandom (štvrtok 16. novembra o 20.45 h v Bratislave) a v Bosne a Hercegovine (nedeľa 19. novembra o 20.45 h v Zenici).

Na ME v Nemecku postúpia prvé dva tímy z desiatich skupín a tri z Ligy národov.

Raketový úvod

Slováci nastúpili s piatimi zmenami v základnej zostave v porovnaní s piatkovým šlágrom proti Portugalsku (0:1). Lepší štart do zápasu si ani nemohli želať a asi ani sami neverili, že po trápení vo Vaduze budú v domácej "odvete" viesť v 6. minúte trojgólovým rozdielom.

Už v desiatej sekunde po rýchlej akcii a šikovnom predĺžení lopty v podaní Boženíka otvoril skóre Hancko prelobovaním brankára Büchela, čím sa postaral o najrýchlejší gól v histórii slovenskej reprezentácie.

V 3. minúte zvýšil náskok favorita Duda, zasekol si brániaceho hráča a rutinérsky zakončil. Uragán slovenského tímu pokračoval. Bénes zabojoval a udržal loptu v hre, následne brilantným centrom našiel v dobrej pozícii Maka, ktorý zoči-voči súperovmu brankárovi nezaváhal - 3:0.

Zo strany domácich to nebolo všetko, štvrtý kus mohol pridať Haraslín. Nedal, no publikum už bolo aj tak vo vare. Slovákov trojgólový náskok v ofenzívnej snahe trochu utlmil, napriek tomu mali stále jasnú prevahu v poli a súpera nepustili na vlastnú polovicu.

Dobré rozdané karty

V 53. minúte pohrozili aj hostia, Seleho pokusu z diaľky však chýbali metre. Na opačnej strane sa takmer predral do šance Boženík, ale vystreliť nedokázal.

Slováci to skúšali po krídlach, súper sa však zabarikádoval často až s deviatimi hráčmi pod loptou a vytrvalo bránil. Zmenu skóre, ktoré platilo od 6. minúty, nepriniesli ani príchody Tuptu, Bera a Hrošovského.

Slováci však boli na rozdiel od zápasu s Portugalskom efektívni, na tri góly im stačilo päť striel na bránu. Po povinnom víťazstve nad alpským miništátom majú dobre rozdané postupové karty na budúcoročný šampionát.

Nacvičený signál

Francesco Calzona, tréner SR: "Zápas s Portugalskom nás stál veľa síl. Preto som proti Lichtenštajnsku potreboval hráčov, ktorí majú čistú hlavu a sú dobre kondične pripravení. Som veľmi spokojný so vstupom do stretnutia. Z hráčov bola cítiť túžba, odhodlanie, ukázali správny prístup. Dnes sme sa ľahšie dostávali k bráne súpera, ale viacerým šanciam chýbalo presné zakončenie. Za stavu 3:0 som chcel od hráčov, aby pokračovali v mechanizmoch, ktoré máme nacvičené z tréningu. Žiaľ, ďalšie góly sme už nepridali. Sme tri body pred Luxemburskom, ale čakajú nás ešte štyri ťažké zápasy."

Dávid Hancko, autor prvého gólu SR: "Lepší vstup do zápasu sme si ani nemohli priať. Dali sme rýchly gól hneď po výkope, mali sme to nacvičené a trénovali sme to. Boženík mi to vynikajúco posunul a som rád, že to tam padlo. Konečne sme boli efektívni a som rád, že to bolo hneď na začiatku rozhodnuté. Potešila nás aj divácka návšteva, získali sme povinné a zároveň dôležité tri body."

Ondrej Duda, autor druhého gólu SR: "Takýto štart do zápasu si v reprezentácii nepamätám. Málokedy padne tak skoro gól, my sme to mali nacvičené. Dali sme tri góly, potom to už súper príliš zavrel a ani my sme sa už veľmi dopredu nehrnuli. Som rád, že sme tento zápas zvládli, bol možno ťažší ako s Portugalskom, pretože sme museli vyhrať."

Róbert Mak, autor tretieho gólu SR: "Vstup do zápasu bol z našej strany vynikajúci. Splnili sme to, čo sme si povedali v kabíne, že chceme dať rýchly gól a ani sme možno nečakali, že dáme tri za šesť minút. Potom sme sa už trochu trápili v koncovke a vieme hrať lepšie, ako sme ukázali v druhom polčase. Tri body sú však najdôležitejšie, hoci gólov mohlo byť viac."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok