Boj o hlasy voličov: Ak plánujete voliť Slovenskú národnú stranu, toto by ste mali vedieť

ta3/Patrik Mindžák
13.9.2023 00:00

Predčasné parlamentné voľby sa blížia. V sérii článkov vám postupne prinesieme základné informácie o všetkých 25 subjektoch, ktoré 30. septembra 2023 zabojujú o hlasy Slovákov. Prečítajte si základné informácie o Slovenskej národnej strane.

sns.jpg
ta3

Aby sme zachovali objektívnosť, s použitím generátora náhodných čísel sme vyžrebovali poradie 25 politických subjektov, kandidujúcich v predčasných parlamentných voľbách, v akom o nich publikujeme články na webe ta3.com. Poradie teda nekorešponduje s ich prideleným číslom, s ktorým budú kandidovať. 

Základné informácie

Slovenská národná strana (SNS) je najstarším politickým subjektom na Slovensku. Jej vznik sa traduje od 6. júna 1871. Moderná SNS bola znovu obnovená 7. marca 1990 jej zaregistrovaním na ministerstve vnútra SR, priblížil web strany.

Ide o národne orientovanú, konzervatívnu, stredo-pravú stranu opierajúca sa o európsko-kresťanský hodnotový systém, s tromi programovými piliermi – národným, kresťanským a sociálnym, píše sa na webovej stránke.

Predsedom politickej strany je Andrej Danko, ktorý kedysi pôsobil ako predseda parlamentu.

Program strany

SNS rozdelila svoj program na 15 priorít - môže ísť o akúsi symboliku, keďže práve s týmto číslom strana bude bojovať vo voľbách. Vybrali sme kľúčové body, s ktorými strana vstupuje do predčasných volieb: 

• Zastavenie zdražovania

• Dôstojný život seniorov a zdravotne znevýhodnených

• Podpora študentov a rodín

• Dostupná zdravotná starostlivosť

• Rozvoj cestovného ruchu a športu

• Moderné a ideologicky neutrálne školstvo, veda a výskum

• Právny a bezpečný štát

• Moderný a slobodný štát

• Efektívna a nezávislá justícia

Financovanie a reklama

SNS má verejný transparentný účet, kde môžeme sledovať pohyb ich financií. K 12. septembru disponovala sumou 80,75 eur. Počas tohto mesiaca poslala na svoj účet príspevok vo výške 29-tisíc eur.

Transparency International Slovensko ohodnotilo kampaň SNS ako "kampaň s výhradami" k 22. augustu. Strana bola štvrtá najhoršia (48,6 percenta). Za ňou boli už len Hlas-SD (47,7 %), OĽANO a priatelia (46,8 %) a Smer-SSD (25,8 percenta).

Výkaz Mety ukázal, že na reklamu na Facebooku SNS minula menej ako sto eur od 12. júna do 9. septembra. Nielen na hlavnú stránku politického subjektu, ale aj na profile svojho predsedu Andreja Danka.

Kandidátka strany

Na kandidátke strany nájdeme 150 mien. Na čele je jej predseda Andrej Danko. Druhá pozícia patrí podpredsedovi Milanovi Garajovi. Z tretieho miesta bude kandidovať podpredsedníčka strany Dagmar Kramplová.

Celý zoznam mien si môžete pozrieť nižšie.

Kandidátka SNS by ta3 on Scribd

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok