Rozhovor: Rusov berú rovnako ako ostatných turistov. Žobrajúce deti by mala riešiť polícia a samospráva

ta3/ Denis Dufala
16.9.2023 20:00

Na Zakyntose sme stretli rodinu Skartsis, ktorá vrúcne vítala návštevníkov z celého sveta. Dali sme sa s nimi do reči a ostali v kontakte aj po výlete. O ich biznise nám viac porozprávali manželia Skartsisovci.

Žobrajúce dieťa na ulici v Laganase, Zakyntos.
Denis Dufala

Ubytovacia firma gréckej rodiny je v druhom ročníku prevádzky. Jej spoločnosť sa nachádza na hlavnej turistickej križovatke v oblasti Laganas na ostrove Zakyntos. V blízkosti známej turistickej destinácie nie sú žiadne lesy, a tak biznis rodiny nie je kriticky ohrozený požiarmi. No aj napriek tomu v niektorých lokalitách na Zakyntose počas našej návštevy horelo.

O svojom podnikaní viac porozprávala rodina Skartsiovcov.

Ako pre vás vyzerá typický deň počas letnej sezóny?

Každý deň je odlišný, žiaden nie je presne typický. Každý je špecifický. Vyvíja sa podľa požiadaviek našej hlavnej práce v kancelárii a nášho zapojenia sa do prevádzkovania izieb. Vo všeobecnosti, predtým ako odídeme do kancelárie, rozdelíme odchody a príchody hostí podľa času, kedy majú prebehnúť, naplánujeme si čas na upratovanie a ideme do našich kancelárií.

Poobede je našou hlavnou úlohou podpora hostí v izbách. Kontrolujeme ich, rozprávam sa s nimi aj v ich neprítomnosti a požiadame ich o pomoc, aby sme mohli kontrolovať rezervácie, hovoriť s kanceláriou, ohľadom mojich rezervácií, a naplánovať hodiny, ktoré uľahčia mojim hosťom príchod upratovacieho tímu na čistenie.

Okrem toho stíhame ísť s naším synom k moru na najbližšiu pláž.

Ako sa uživíte mimo sezóny?

Naším hlavným zdrojom príjmu na živobytie nie je dovolenkový biznis. Manžel je architekt a má licenciu pre stavbu. Ja ako manželka pracujem ako výkonný pracovník v kancelárii pre správu európskych programov.

Čo robia typickí Gréci mimo dovolenkovej sezóny?

Väčšina Grékov má druhé zamestnanie, ktoré vykonávajú počas zimy, a ďalší veľkí prevádzkovatelia ubytovaní sa venujú modernizácii svojich podnikov a cestám do zahraničia. Existujú aj jednoduchí zamestnanci v hoteloch, ktorí si počas zimy pomáhajú štátnou podporou a drobnými prácami na to, aby sa uživili mimo sezóny.

Obávate sa niekedy požiarov na gréckych ostrovoch a ako sa s nimi vyrovnávate?

Problém s požiarmi je globálnym fenoménom a hrozbou, ktorý vznikol v dôsledku klimatických zmien na planéte. Niektoré krajiny sú v riešení tohto rozsiahleho problému lepšie organizované, iné menej.

Grécko sa vzhľadom na špecifiká geografického reliéfu stretáva s ťažkosťami pri rýchlom hasení požiarov. Za to sú zodpovedné aj čierne stavby v mnohých lesných oblastiach, ako aj zlyhanie pri prijímaní opatrení na ochranu pred požiarmi v rozsiahlych lesných oblastiach.

Aká je reakcia Grékov na ruských turistov?

Pohostinnosť Grékov voči ruským turistom je rovnako prívetivá a srdečná ako voči iným národnostiam. Rusi milujú Grécko, jeho teplé podnebie a dobré jedlo, ktoré tu máme. Vďačne reagujú na našu pohostinnosť a vo väčšine prípadov majú zo svojho pobytu v Grécku len tie najlepšie dojmy.

Zažívate v Grécku aj problematických turistov?

V Laganase máme často problémy s turistami z Veľkej Británie. Väčšinou ide o mladých ľudí, ktorí práve dokončili školu a prichádzajú sem za účelom nezodpovedného správania sa. Laganas sa často vníma ako miesto, kde sa mladí ľudia stretávajú za účelom divokých párty a nezodpovedného správania sa. Je potrebné poznamenať, že po odchode väčšiny britských turistov tejto vekovej skupiny (pozn. red. do 10. augusta) sa Laganas mení a stáva sa oveľa priateľskejším aj voči starším ľuďom všetkých národností. Máme tu nádhernú pláž a veľa prírodných krás, ktoré si väčšina ľudí často nevšíma.

Čo si myslíte o deťoch, ktoré prosia o peniaze na ceste v Laganase? Majú nejaký dohľad, kto ich chráni a možno ich "núti" žiadať peniaze od turistov?

Deti, ktoré žiadajú peniaze od turistov na ulici, sú obrazom, ktorý by sa nikde nemal vyskytovať. V tejto veci by mala zasahovať polícia aj miestna samospráva. Vo všeobecnosti nemajú nijaký dohľad a ja neviem, kto ich núti žiadať peniaze. Vláda sa snaží pomôcť občanom v rámci svojich ekonomických možností a vo všeobecnosti jej to ide dobre.

Ľudia v Grécku prejavujú solidaritu medzi sebou a teraz, keď čelia katastrofám ako požiare a povodne, sa snažia pomáhať. V prvom rade ide o pomoc materiálnu, ako sú potraviny a oblečenie.

Čo vás viedlo k tomu, aby ste si vybrali zriaďovanie ubytovania na tomto ostrove?

Naše trvalé bydlisko je na hlavnej ceste v Laganase. Zamestnanie v oblasti cestovného ruchu v tejto oblasti dosahuje až 95 percent a s tým sú v mnohých prípadoch spojené aj naše profesie. Preto sme sa rozhodli vytvoriť turistické ubytovanie ako ďalší finančný príjem do rodiny.

Aké sú najpopulárnejšie atrakcie alebo miesta, ktoré by ste odporučili návštevníkom na ostrove?

Po príchode hostí majú niektorí z nich aj nejaký plán - čo chcú navštíviť a podobne. Iní sa pýtajú na naše skúsenosti, aby sme im odporučili najznámejšie miesta na ostrove. Samozrejme, medzi nimi je návšteva vraku lode a hľadanie najpopulárnejšej pláže na pozorovanie korytnačiek zblízka. Väčšinou sú tieto veci prioritou v rozvrhu návštevníkov.

Naši hostia sú z veľkej časti páry, ktoré si prenajmú auto, a tak majú možnosť preskúmať celý ostrov. Podľa môjho názoru je to najlepší spôsob, ako spoznať ostrov so všetkými jeho krásami a špecifikami. Ako hostitelia sa snažíme nevtieravo ponúknuť svoju pomoc a počúvať ich požiadavky, aby na ostrove mali príjemný letný pobyt.

Rešpektujú turisti pravidlá Grécka, ako napríklad nevhadzovanie toaletného papiera do toalety?

Ide o veľmi bežný problém v prevádzke kanalizačného systému a všetci naši hostia o ňom vedia a dodržiavajú jeho pokyny.

Aká je vaša obľúbená sezóna na ostrove Zakynthos a prečo?

Ako trvalý obyvateľ, mojím obľúbeným ročným obdobím na ostrove je jar, najmä apríl, ktorý je zároveň sviatkom Veľkej noci. Príroda je zelená a počasie je veľmi príjemné a chladné. Mimo sezóny si želáme užívať si more v pokoji a bez veľkého množstva ľudí, najlepší mesiac je september. More je krištáľovo čisté, pláže sú krásne a väčšina turistov je už preč.

Aké sú najväčšie výzvy v oblasti ubytovania na ostrove Zakynthos?

V osobitne rozvíjajúcej sa turistickej oblasti ako Laganas s mladými turistami, barmi a ľahkými peniazmi je výzvou pristupovať k turistom, ktorí budú žiadať o pozorné ubytovanie, kvalitu služieb a získanie úcty od hostiteľa aj od hosťa. Osobne sa v našom ubytovaní snažíme rešpektovať našich hostí, nechávame ich cítiť sa vítaní, slobodnými vyjadriť akékoľvek otázky, ktoré majú, a užívať si svoj pobyt tak, akoby boli v rodinnej atmosfére. Výsledok je úžasný, naši hostia rešpektujú naše priestory, udržiavajú ich čisté a nepoškodzujú ich, a zanechávajú nám tie najlepšie dojmy ako aj recenzie. Je povzbudzujúce pokračovať v tomto úsilí.

Ste spokojní s politickou situáciou v Grécku a pociťujete podporu vlády pre cestovný ruch?

Grécka štátna pomoc je minimálna a neexistujú žiadne relevantné opatrenia na podporu cestovného ruchu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok