O pár rokov si auto so spaľovacím motorom už nekúpite. Je Slovensko na elektromobily vôbec pripravené?

ta3
11.9.2023 11:49

Ak uvažujete o kúpe nového auta, téma elektromobility je pre vás vysoko aktuálna. Otázne je, či patríte do skupiny ľudí, ktorí elektrické autá berú ako nevyhnutnosť, ak chceme zachrániť našu planétu, alebo ste v tíme ľudí, ktorí tento typ áut považujú za výmysel euroúradníkov. Čo nás teda čaká a majú takéto vozidlá u nás vôbec vytvorené podmienky? O téme debatovali odborníci na konferencii televízie ta3 Slovensko bez dymu.

elektromobily
TASR

Dohoda členských krajín EÚ o nulových emisiách počíta s tým, že od roku 2035 má byť v členských krajinách prakticky nemožné zaobstarať si nový automobil na benzín či naftu. Je vôbec Slovensko so svojou infraštruktúrou na elektrické autá pripravené? Riaditeľ Slovenskej asociácia pre elektromobilitu Peter Križanský nevidí dôvod, prečo by Slovensko malo byť výnimkou tohto celosvetového trendu, Osobné autá produkujú väčšinu emisii v doprave a elektromobily sú teda podľa jeho slov benefitom pre znižovanie emisii. 

Aj podľa prezidenta Zväzu automobilového priemyslu na Slovensku Alexandra Matušeka dnes už nestojí otázka, či elektromobily áno, alebo nie. Je to už fakt, ktorý sa vo svete deje a my by sme sa mali podľa jeho slov zobudiť, lebo sme vo všetkom niekoľko rokov pozadu. „Slovensko hlasovalo za plán prechodu na elektromobilitu a ten plán hovorí, že v roku 2025 má mať každá krajina Európskej únie 15 percent novo registrovaných bezemisných vozidiel. Realita na Slovensku je, že sme okolo dvoch percent.

Druhá realita je, že štáty, ktoré zistia, že sa k tomu cieľu, ku ktorému sa zaviazali, nepribližujú, tak robia opatrenia. Na Slovensku sme opäť špecifickí, sme jedna zo siedmich krajín Európskej únie, ktorá nemá žiadne opatrenie na podporu,“ uviedol. Dodal ešte, že z tých siedmich krajín sú štyri také, ktoré majú podiel novo registrovaných vozidiel vyše 20%, takže oni už svoj cieľ splnili a tak nepodporujú, lebo nemusia. „Takže ostalo Bulharsko Litva a Slovensko, ktoré nerobia vôbec nič. Bol by som rád, keby to bola jediná oblasť, kde nerobíme nič,“ povedal.

Toyota sa do elektromobility nehrnie

Generálny riaditeľ Toyota Central Europe – Slovakia Milan Kočka pripustil, že na rozdiel od väčšiny európskych výrobcov má ich značka iný názor na to, že to budú práve batériové elektromobily, ktoré budú v budúcnosti jediným riešením. „Sme presvedčení, že to bude práve kombinácia rôznych technológií, ktoré sú dostupné dnes. Či už je to kombinácia spaľovacieho motora a nejakej formy batérií, alebo veľkú úlohu budú hrať vodíkové technológie. Keď hovoríme o spaľovacích motoroch, stále veríme a sme presvedčení, že je to dobrý spôsob, ako pokračovať. Vieme vyrobiť vozidlo zo spaľovaním vodíka, čiže to je tiež technológia,“ skonštatoval.

Zároveň, ale poukazuje na otázku udržateľnosti výroby. „Samozrejme môžeme hovoriť o elektromobiloch, o tom, že všetky vozidlá v jeden moment budú vyrábané a predávané s batériami, ale neviem, či ich budeme schopní vyrobiť z pohľadu energie, z pohľadu surovín a zdrojov. Hovoríme o drahých kovoch, o lítiu, ktorý je potrebný na výrobu batérií,“ dodal s tým, že keďže väčšina týchto drahých kovov je teraz v rukách Číny, európski výrobcovia budú musieť buď používať čínske batérie, alebo nejakým spôsobom s nimi spolupracovať. 

Jednoznačne je za postupný diverzifikovaný prístup. Priznáva, že v roku 2023 je pre ich zákazníkov relevantnejšie kúpiť si hybridné alebo plug-in hybridné vozidlo, ako riešiť všetky tie obmedzenia, ktoré batériové elektromobily momentálne prinášajú. V prípade, že zákazníci toyoty budú pripravení na Slovensku si kupovať elektromobily, tak toyota rovnako ako všetky ostatné automobilky sú pripravení. „Myslím si, že automobilky a výrobcovia sú ten najpripravenejší článok zo všetkého, všetkých tých potrebných vecí, parametrov a oblastí, ktoré treba zabezpečiť na to, aby to skutočne dávalo zmysel,“ dodal. 

Ako podporiť elektromobilitu na Slovensku je stále ťažká otázka. Čo urobiť ako prvé. Postaviť nabíjačky, či podporiť predaj eletromobilov? „To je ruka v ruke, to vôbec nemusíme teraz myslieť, že my potrebuje urobiť 100 000 nabíjačiek a až potom začneme kupovať tie elektromobily. Proste, tak, ako sa vyvíja postupne vozový park, tak isto sa bude vyvíjať sieť nabíjacích staníc. Tak isto budeme pridávať nové zdroje a aj nové kapacity pre pripojenie týchto nabíjačiek, takže to nemusím vôbec riešiť čo bude prvé,“ povedal Križanský. Dnes máme na Slovensku takmer 700 lokalít z 1700 nabíjacími bodmi, čo je pri počte zhruba 8000 predaných elektromobilov dobrý pomer.  

Odborníci sa zhodli v tom, že doprava je jediný veľký sektor v ktorom stúpajú emisie, dokonca aj v týchto posledných rokoch. Na druhej strane obnoviteľné zdroje energie sa práve v doprave veľmi nevyužívajú. „Keď sa porovnáme s úrovňou roku 1990 alebo 2005 emisie klesli na Slovensku aj v EÚ vo vykurovaní, chladení v energetike, ale doprava je výnimkou a tu tie emisie dokonca vzrástli, takže očividne v tej doprave je problém. Ak hovoríme o súčasnom roku, tak viacero krajín aj Slovensko vidí to, že rastie spotreba motorových palív. V niektorých krajinách je to pred pandemickou úrovňou na historických maximách. Tých dôvodov môže byť viacero, určite dôležitý faktor, že sa jazdí viac, než sa jazdilo v minulosti, že je viac áut a potom je to zároveň aj faktor starších vozidiel, respektíve rastúceho priemerného veku vozidiel, pričom staršie vozidlá vo všeobecnosti majú emisie vyššie,“ povedal analytik portálu energie-portal.sk Radovan Potočár.

Kým v ostatných odvetviach je podiel obnoviteľných zdrojov na úrovni možno 20 - 30 percent, tak v doprave sme pod 10 percentami v EÚ a na Slovensku. Zároveň priznal, že aj štatistiky treba brať s rezervou, pretože napríklad pri vykurovaní nám v 2018- 2019 vyskočil podiel obnoviteľných zdrojov na dvojnásobok, pretože sa zmenila metodika. V doprave sa to však dá urobiť ťažšie.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok