Ukrajinskej protiofenzíve sa kráti čas. Boje pokračujú, no počasie hrá proti nej

10.9.2023 16:21

Ukrajinská armáda má na svoju protiofenzívu 30 až 45 dní, kým sa počasie začne zhoršovať a začne brániť ďalším operáciám, povedal stanici BBC predseda zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl Mark Milley.

Ukrajina vojna
TASR/AP (Ilu)

Boje pokračujú

Ukrajinci podľa neho postupujú pomalšie, než sa očakávalo, ale "ťažké boje pokračujú". Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov v sobotu na konferencii v Kyjeve pripustil, že v chladnom počasí a za mokra sa bojuje horšie, ale podľa neho ide o adaptáciu a nie o prerušenie bojových operácií.

Milley uviedol, že je podľa neho príliš skoro na to povedať, či protiofenzíva Kyjeva zlyhala. "Ukrajina cez ruské obranné línie postupuje veľmi vytrvalo... hovoril som už na začiatku tejto vojny, že to bude dlhý, pomalý a ťažký konflikt s mnohými stratami a tak to presne je," povedal Milley.

Milley s BBC hovoril spoločne so svojím britským náprotivkom Tonym Radakinom, ktorý uviedol, že "Ukrajina vyhráva a Rusko prehráva". Pripomenul, že Ukrajina v bojoch o svoje teritórium postupuje a podarilo sa jej získať späť 50 percent územia, ktoré Rusko zabralo.

Budanov povedal, že aj po zmene počasia Ukrajina bude v boji pokračovať. "Zastavila zima bitky v minulom roku? Nie, tak to nebolo. Prečo si myslíte, že sa tak stane tento rok? Vojenské operácie budú pokračovať, pokračovať bude aj protiofenzíva," povedal šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky.

Spojenectvo plné chýb

Ukrajinská armáda vlani 11. novembra dobyla juhukrajinský Cherson, v zime, kedy však panovalo mierne počasie, sa odohrávali tvrdé boje o Bachmut na východe krajiny. Ruskojazyčný server BBC píše, že na to, že sa vlani v zime ukrajinské útočné operácie spomalili, mala skôr ako počasie vplyv dostupnosť techniky a munície.

Milley s Radakinom spolu podľa BBC hovorili aj o plánoch Severnej Kórey poskytnúť Moskve zbrane na boj na Ukrajine. Ako Spojené štáty, tak Južná Kórea sa obávajú, čo by Rusko mohlo KĽDR výmenou za zbrane ponúknuť.

"Toto spojenectvo je odrazom katastrofálnej chyby, ktorej sa Rusko dopustilo, keď začalo inváziu na Ukrajinu," poznamenal Radakin.

Ukrajinské sily pokračujú v protiofenzívnych operáciách v blízkosti Bachmutu v Doneckej oblasti a v Záporožskej oblasti na juhovýchode krajiny. Na druhej strane ruské sily pokračujú v útočných operáciách východne od Charkova, pozdĺž línie Kupjansk – Svatove – Kreminna, kde do konca augusta dokázali získať niekoľkokilometrové územie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok