Rusko zaútočilo dronmi v Kyjevskej oblasti. Ukrajina odpovedala ich zostrelením

ta3
10.9.2023 13:29

Rusko v noci vyslalo 33 dronov Šáhed-136/131, z ktorých väčšina zaútočila v Kyjevskej oblasti. Ukrajinským silám sa podarilo 26 z nich zostreliť, uviedla ukrajinská armáda a mierne upresnila skôr zverejnené údaje. Kyjevský starosta Vitalij Kličko povedal, že podľa predbežných informácií bol zranený jeden človek. Časti trosiek dopadli do mestskej zástavby, na západe Kyjeva vypukol jeden požiar, poškodená bola aj škola a škôlka, píše server Ukrajinska pravda. Server Kyiv Independent informuje o sobotnom úmrtí kanadského dobrovoľníka v Doneckej oblasti. Pri rovnakom incidente podľa Madridu zomrela aj španielska dobrovoľníčka.

Nálety trvali viac ako tri hodiny

Šéf kyjevského regiónu Ruslan Kravčenko uviedol, že nočný útok poškodil školu, škôlku, obecný úrad a rehabilitačné stredisko. Zničené boli aj okná, fasády a strechy ôsmich ďalších budov. Nálety dronov trvali viac ako tri hodiny a po celý čas pracovala ukrajinská protivzdušná obrana, uviedol Kravčenko na facebooku.

Zatiaľ hlásia jedného zraneného

Podľa Klička časti dronov dopadli v troch okresoch, spôsobili požiar v blízkosti parku a zasiahli cesty. Podľa predbežných informácií bol zranený jeden človek, uviedol starosta Kyjeva. Trosky poškodili aj autá a elektrické vedenie trolejbusov. Zničený bol jeden byt vo výškovej budove, uviedol náčelník kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko na Telegrame.

Denník Ukrajinska pravda na sociálnej sieti X, niekdajšom twitteri, zverejnil video zachytávajúce nočný útok. Na záberoch urobených z okna bytu boli vidieť záblesky a ozývali sa explózie. Video bolo po niekoľkých minútach z kanála zrejme odstránené. Denník The Kyiv Independent na X krátko potom zverejnil fotografie kamiónu a osobného auta, ktoré poškodili trosky z dronov.

Viac ako 70 útokov

Za posledných 24 hodín Ukrajina čelila dvom raketovým a 40 vzdušným útokom a tiež viac ako 30 útokom z raketometov, uviedlo dnes v pravidelnom rannom hlásení velenie ukrajinskej armády. Pod nepriateľskú paľbu sa dostalo najmenej 45 obcí v Černihivskej, Sumskej, Charkovskej, Luhanskej, Doneckej, Zaporožskej a Chersonskej oblasti, dodala armáda.

Zomreli ďalší dobrovoľníci

Neďaleko bojového frontu pri meste Časiv Jar v Doneckej oblasti v sobotu zomrel kanadský dobrovoľník, ktorý pomáhal ukrajinskej mimovládnej organizácii Road to Relief. Ich auto sa dostalo pod paľbu, nemecký zdravotník a švédsky dobrovoľník s popáleninami a zásahy od šrapnelov skončili v nemocnici, napísala na instagrame organizácia. Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares na summite G20 v Indii uviedol, že "raketa zasiahla auto, v ktorom cestovala španielska dobrovoľníčka" pracujúca pre ukrajinskú mimovládnu organizáciu. Neuviedol ale meno ani podrobnosti, uviedol však, že pri útoku zahynula. Road to Relief skôr uviedla, že osud ich španielskej riaditeľky je nejasný.

Nelegálne voľby

Velenie ukrajinskej armády tiež upozorňuje, že v nedeľu 10. septembra sú v Ruskom okupovaných oblastiach miestne voľby, v nich kandidujú ľudia, ktorí sú ovládaní niekým iným. "Veľká väčšina kandidátov nemá vysokoškolský diplom a pracujú ako väzenskí dozorcovia, ochranka alebo upratovači", uviedlo vedenie ukrajinskej armády. Tiež píše o "nelegálnych voľbách" na "dočasne okupovaných územiach".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok