Prieskum vidí silných sulíkovcov a kotlebovcov, Kollár je na hrane

TA3 AKO TASR
29.7.2016 11:14

Tradičným víťazom parlamentných volieb by sa podľa posledného telefonického prieskumu agentúry AKO stala strana Smer-SD, ktorej by dalo hlas takmer 30 percent respondentov. Druhá skončila s vyše 17 percentami strana SaS. Polepšila si aj SNS a silní zostali kotlebovci.

Smer pri 30 percentách

Ak by sa parlamentné voľby konali na konci júla, vyhral by ich Smer so ziskom 29,9 percenta hlasov. V Národnej rade by obsadil 50 kresiel. Druhá by vo voľbách skončila SaS, ktorá by získala 17,1 percenta hlasov a obsadila by tak v parlamente 28 kresiel.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý na vzorke 1000 respondentov uskutočnila v dňoch 22.7 - 28.7. agentúra AKO.

Do Národnej rady by sa podľa prieskumu dostalo ešte ďalších päť strán, ktoré sú v snemovni zastúpené aj dnes. Neprešla by však Sieť a pred bránami parlamentu by skončilo aj KDH či SMK. Na treťom mieste vo voľbách by sa umiestnila SNS, ktorú by volilo 14 percent voličov. V parlamente by získala 23 mandátov.

KDH pred bránami, Sieť takmer bez voličov

Kotleba – ĽS NS by vo voľbách získala 11,6 percenta hlasov a v parlamente by obsadila 19 kresiel. Nasleduje OĽaNO-NOVA, ktoré by volilo sedem percent respondentov, čo by zabezpečilo 12 miest v Národnej rade. Do parlamentu by sa dostali ešte Most-Híd, ktorú by volilo 6,3 percenta voličov, za čo by parlamente získala desať mandátov a Sme rodina – Boris Kollár s päťpercentnou podporou a ôsmimi mandátmi v parlamente.

Za bránami parlamentu by skončilo KDH s 4,1 percenta, SMK s 2,8 percenta i #Sieť s jedným percentom. Menej ako jedno percento oslovených by volilo Stranu zelených Slovenska (0,4), KSS (0,3), SKOK (0,3) a MKDA-MKD SZ (0,2 percenta hlasov).

Podľa prieskumu by sa na konci júla na voľbách zúčastnilo 77,3 percenta opýtaných. Voliť by nešlo 11,5 percenta respondentov, 9,9 percenta opýtaných nevedelo, koho by teraz volilo a 1,3 percenta respondentov odmietlo prezradiť, koho by volili. Agentúra sa respondentov pýtala, ktorej strane alebo hnutiu by dali hlas, pričom im zoznam strán čítala v náhodnom poradí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok