Zámorské veľmoci sa nepozrú do finále MS v basketbale. Zastavili ich Nemci so Srbmi

ta3, TASR
8.9.2023 17:07

Basketbalisti USA druhýkrát za sebou nezískajú titul na majstrovstvách sveta. V semifinále podľahli Nemcom 111:113 a čaká ich iba súboj o bronz proti Kanade. Nemci dosiahli na Filipínach historický úspech, vo finále nastúpia proti Srbom, ktorí v prvom semifinále zdolali Kanaďanov 95:86.

World_Cup_US_Germany_Basketball641260.jpg
TASR/AP

V Európe tretí, vo svete skončia vyššie

V histórii MS získali Nemci doteraz iba jediný cenný kov, v roku 2002 vybojoval kolektív okolo Dirka Nowitzkého na šampionáte v Indianapolise bronz.

Nemci potvrdili zvyšujúcu sa úroveň svojej reprezentácie, keď pred rokom obsadili tretiu priečku na majstrovstvách Európy, ktoré vyvrcholili práve na ich palubovke v Berlíne. Na turnaji zostávajú ako jediný tím bez prehry. Súboj o zlato ich čaká v nedeľu 10. septembra o 14.40 SELČ.

Favorita sa nezľakli

Nemci sa na turnaji prezentovali rýchlou a ofenzívnou hrou a taktiku nezmenili ani proti papierovo najsilnejšiemu protivníkovi. Tempo hry so súperom však nielenže dokázali držať, ale ho boli schopní aj udávať a už v polovici prvej štvrtiny si vypracovali desaťbodový náskok (25:15).

Američania dokázali hru vyrovnať, no do polčasu viedli maximálne o päť bodov a v polovici stretnutia mali náskok jediného (60:59). Obraz hry sa nezmenil ani po zmene strán. Nemci sa rýchlo dostali do vedenia (64:62) a náskok už nepustili.

V záverečnej štvrtine viedli aj o 12 bodov. Američania sa zobudili až po oddychovom čase päť minút pred koncom a zdramatizovali koncovku, no záver Nemci zvládli.

Výkony hráčov

Američania na šampionáte prehrali svoj druhý duel a rovnako ako v nadstavbovej skupine proti Litve doplatili na slabšie doskakovanie. Najmä pri útočnom doskakovaní dominovali Daniel Theis a Johannes Thiemann. Zároveň na poste stredného rozohrávača Jalena Brunsona výrazne zatienil Dennis Schröder, ktorý si pripísal 17 bodov a 9 asistencií.

V drese USA splnili prísnejšie kritériá iba krídelníci, Anthony Edwards dal 23 bodov, Austin Reaves 21 a Miles Bridges 17. Najlepším strelcom Nemcov bol napokon Andreas Obst, rozohrávač Bayernu Mníchov nazbieral 24 bodov, krídelník Orlanda Magic Franz Wagner pridal 22.

Tímový výkon

Srbi si finále zahrajú opäť po deviatich rokoch. Pod triumf nad Kanadou sa 23 bodmi podpísal Bogdan Bogdanovič z Atlanty Hawks. Ako samostatná krajina získali v doterajšej histórii MS jedinú medailu, v roku 2014 na šampionáte v Španielsku prehrali až vo finále s USA 92:129 a odniesli si striebro.

Istotu minimálne druhej priečky majú aj teraz, keďže proti favorizovanej Kanade viedli už po prvej štvrtine o osem bodov (23:15). Srbom vyšiel parádne aj záver druhej štvrtiny, v ňom ešte navýšili svoj náskok na 13-bodový rozdiel.

Zámorský tím sa márne snažil dotiahnuť stratu, najbližšie sa potom dostal už iba na "dostrel" siedmich bodov. Srbi dali súperovi lekciu z tímového basketbalu, v záverečnej štvrtine excelovali a s prehľadom kontrolovali výrazný náskok.

Historický úspech aj pre Kanadu

Okrem Bogdanoviča strelecky vyčnievali aj Ognjen Dobrič a Nikola Milutinov (po 16 bodov). Kanade nestačilo ani 23 bodov R.J. Barretta z tímu NBA New York Knicks, Dillon Brooks z Houstonu pridal 16 a Shai Gilgeous-Alexander z Oklahomy si na konto pripísal 15 bodov.

Kanada napriek prehre stále živí šancu na svoj prvý cenný kov zo svetových šampionátov, už teraz dosiahla svoje najlepšie umiestnenie v histórii. Doterajšie maximum "krajiny javorového listu" bolo dvakrát šieste miesto (1978, 1982).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok